Home Zdravlje Koliko sati sna vam je potrebno da biste izbjegli masne naslage na stomaku

Koliko sati sna vam je potrebno da biste izbjegli masne naslage na stomaku

0
Koliko sati sna vam je potrebno da biste izbjegli masne naslage na stomaku

Ukoliko ste među onima koji žele da održe kilažu ili jednostavno smane masnoću u donjem delu stomaka, naučnici kažu da bi svake noći trebalo da spavate oko osam sati.

Nova studija objavljena u časopisu Sleep Medicine istražila je povezanost između nedostatka sna i takozvane viscelarne masnoće koja se nakuplja oko vitalnih organa i samim tim povezana je s metaboličkim bolestima i insulinskom rezistencijom.

Cilj je spavati minimalno sedam sati noću, a istraživanje je pokazalo da jedan sat manje dnevnog sna može povećati masu viscelarnog masnog tkiva od oko 12 grama.

Najnovije istraživanje uključilo je podatke više od 5.100 odraslih osoba u dobi od 18 do 59 godina, koje su odgovorile na Nacionalnu anketu o ispitivanju zdravlja i prehrane SAD-a od 2011. do 2012. godine i 2013. do 2014. Ispitanici su obično spavali oko sedam sati svake noći, a prosečna starost bila je 37 godina.

Nalazi dolaze nakon godina upozorenja o opasnostima nedostatka sna, poput povećanog rizika od infekcije, starenja mozga, pa čak i promena u ponašanju.

Samo prošle godine stručnjaci su utvrdili da gotovo polovina Amerikanaca pati od nedostatka sna. U međuvremenu, procenjuje se da će više od polovine sveta imati prekomernu telesnu težinu ili biti pretilo do 2035. godine.

Uzrokovana stresom ili životnim navikama kao što je loša prehrana ili neaktivnost, visceralna masnoća posebno je preteća celokupnom zdravlju jer može dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, moždanog udara, raka dojke, Alchajmerove bolesti i drugih, navodi Healthline.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here