NaslovnicaZdravljeKako zaustaviti štucanje

Kako zaustaviti štucanje

Objavljeno:

spot_img

Sa ovim iritantnim i pomalo zbunjujućim problemom, susrećemo se svi se s vremana na vreme. Obično prestaje za par minuta, ali događa se da ometa obedovanje ili razgovor. Strategije kao duboko disanje ili novi TikTok “trik” gde je potrebno samo podsetimo sebe da nismo riba (da, dobro ste pročitali) često “ne piju vodu”, te se postavlja pitanje – imali li nešto što je zaista efikasno protiv ove dosade? Izgleda da ipak postoje tehnike koje mogu pomoći, ali ne mora da znači da će biti uspešne kod svakog.

Taman što smo lepo večerali i popili čašu ominjenog pića i “uhvatilo” nas je štucanje. Prekida nas u pola reči, razgovor postaje naporan. Činjenica je da će prestati samo od sebe, ali određene tehnike pomažu da ga se što pre rešimo.

U borbi protiv štucanja

 • Do sada ne postoji univerzalna “pilula” koja zaustavlja štucanje. Nekom može pomoći par gutalja vode, dok drugima pomaže duboko disanje – treba da dišemo tako što ćemo udahnuti i zaustaviti dah na par sekunci, pa izdahnuti i onda ponoviti ovo još par puta.
 • Korisnim se pokazalo da iz sedećeg položaja stavimo kolena bliže grudima i da se lagano nagnemo unapred. Ovim pokretima se pravi pritisak na dijafragmu.
 • Mnogi kažu da kockica leda koja se topi u ustima eliminiše štucanje, kao i kriška limuna i šećer koji polako grizemo.
 • Možemo i da protrljamo oči i lagano povučemo jezik.
 • Ipak, ako ništa od ovog ne pomaže, doktori savetuju da mislimo o nečemu drugom i jednostavno sačekamo da prođe.

Kakve veze imaju ribe sa štucanjem

Pored raznih trikova koji pomažu u rešavanju ovog problema, na TikToku su se pojavili snimci na kojima osobe kada štucaju podsećaju sebe da nisu ribe i tako, navodno, ova radnja prestaje. Možda zvuči smešno i banalno, ali oni koji su probali kažu da im ta rečenica pomaže. Kakve veze imaju ribe sa štucanjem?

Pojašnjenje ovog trenda na TikToku, leži u knjizi “Vaša unutrašnja riba” naučnika i profesora Nila Šubina. Naime, štucanje pokreću električni signali iz moždanog stabla. Takođe, moždano stablo kod vodozemaca proizvodi slične signale koji kontrolišu redovno kretanje škrga. Ljudska moždana stabla, koja smo nasledili od vodozemaca predaka, šalju signale koji uzrokuju štucanje, a prema ovom naučniku, suštinski je to isti fenomen kao disanje kroz škrge. Kreativci sa društvenih mreža su zaključili da je potrebno samo da podsete da nisu ribe, pa, kako kažu, izgovaranjem ove rečenice sva sličnost sa precima prestaje, pa i štucanje.

Zašto uopšte štucamo

Poznato kao sinhrono treperenje dijafragme ili singultus, štucanje je iznenadna i kontrakcija dijafragmalnog mišića, koja ima za posledicu blokadu pokušaja udaha. Definiše se kao “grčevito stezanje mišića u dnu pluća, koje se prate brzim zatvaranjem glasnih žica. Ne može se reći sa stoprocentnom sigurnošću koji je uzrok štucanja. Naučnici kažu da može da nastane zbog određenih iritacija nerava, kao i zbog:

 • brzog jedenje ili pijenja
 • brzog udisanje vazduha
 • konzumacije gaziranih pića ili alkohola
 • konzumacije začinjene hrane
 • stresa
 • izloženosti naglim promenama teperatura

Svakako, ako štucanje traje duže od 48 sati, neophodno je da se obratimo lekaru kako bi prepisao adekvatnu terapiju.

Dugotrajno štucanje može da izazove nesanicu, depresiju

Iako je dugotrajno štucanje retko, ako se pojavi moguće je da će da ga prate i neke komplikacije kao što je dehidracija, gubitak telesne težine, zbog poteškoća pri gutanju hrane. Kada je tako učestalo, onda je i iscrpljujuće i uzrokuje nesanici, pa čak i depresiju, te je potrebno obratiti se lekaru.

Foto:© @ drobotdean/freepik

RTbalkan.

Posljednje objavljeno

Nikšić: Elektroprivreda BiH mora ići na poskupljenje struje za privredu. Za domaćinstva još ne

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije...

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Pročitaj i ovo

Nikšić: Elektroprivreda BiH mora ići na poskupljenje struje za privredu. Za domaćinstva još ne

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije...

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...