NaslovnicaZdravljeKako prestati sa prejedanjem

Kako prestati sa prejedanjem

Objavljeno:

spot_img

Smatrate li da hrana služi kako bi organizmu dala sve potrebne nutrijente i vitamine ili je ona nešto što koristite kako biste se usrećili?

Odnos koji imate prema hrani seže još daleko u djetinjstvo, a svrha hrane je da nam daje energiju i održava nas u životu. Naravno da u njoj treba i uživati, ali uvijek umjereno, piše Ordinacija..

Ako se kod vas prejedanje zbog stresa pretvorilo u nešto svakodnevno i ometa vas u postizanju ciljeva, najbolje je razgovarati sa stručnjakom koji vas može voditi kroz promjene.

Jedenje zbog stresa najvjerojatnije znači da vam je u tim trenucima tijelo napeto, javlja se kratkoća daha i umor, pojašnjava prof. Christine Celio. Emocionalno prejedanje uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu, dodaje.

Prva stvar koju biste trebali da uradite, objašnjava Celio, je da obratite pažnju. Kada usporite, moći ćete da shvatite da prejedanje radi stresa neće riješiti vaše probleme i neće vam pomoći da ostvarite ciljeve po pitanju zdravlja. “Pravite bilješke bilo da ste stvarno gladni ili da samo želite jesti. Zapišite kako vam misli utiču na odabir hrane. Ako identifikujete šta uzrokuje vaše ponašanje, lakše ćete odlučiti šta da uradite sljedeće”, navodi.

1. Uzmite čašu vode

U pitanju je najstariji trik, ali Celio kaže kako je dobar početak. Kada ste gladni zbog stresa, uzmite čašu vode kako biste zaustavili glad. Često se može desiti i da pomislite da ste gladni kada ste zapravo samo žedni, pa nije na odmet isprobati ovaj trik.

2. Zapišite misli kada ste pod stresom

Celio smatra da za to možete da koristite i telefon, ali pravo parče papira i fizičko zapisivanje može pružiti veće olakšanje kada ste pod stresom. Zapišite glavne stvari koje uzrokuju stres, jer vam to može pomoći da jasnije vidite situaciju, saznate šta je bio uzrok vašeg stresa i kako da pronađete pravo rješenje.

3. Skuvajte čaj

Dovoljno je da samo zagrijete vodu i stavite malo cimeta i meda uz vaš omiljeni čaj. Na ovaj način ćete zaustaviti želju za hranom, navodi Susan Albers, psihološkinja na klinici Cleveland. “Cimet će dokazano držati nivo insulina u normalnim granicama”, kaže ona. Cimet možete dodati i jutarnjoj kafi.

4. Prošetajte 15 minuta

Ako imate veliku želju za hranom zbog stresa, dosade ili tuge, prošetajte 15 minuta jer će tjelesna aktivnost podstaknuti otpuštanje endorfina koji podstiču opuštanje, a svjež vazduh je prirodni lijek za rješavanje stresa.

5. Oljuštite mandarinu

Sam čin ljuštenja mandarine je odlična tehnika opuštanja. “Radi se o mini meditaciji, morate ostaviti sve što radite kako biste oljuštili mandarinu”, navodi Albers. Čak će i miris ove voćke podstaći opuštanje, što sigurno neće učiniti kolači koje ste pojeli. Za bolji efekat, radite to polako, a uz to svakako uživajte u mirisu. Kada ste ju oljuštili, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju.

6. Razmišljajte dugoročno

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo nakon obroka traje samo tri minute, pa ako zapamtite tu informaciju ona vam može pomoći, savjetuje Albers. Celio dodaje kako bi trebalo da se svaki put kad osjetite glad zapitate jeste li gladni ili samo umorni i nedostaje vam energije? Kako mnogi koriste hranu da bi lakše promijenili ono što osjećaju, sjetite se ovog pravila kad posegnete za nezdravim namirnicama.

7. Ugodite sebi, ali planirano

Razmislite u čemu to stvarno uživate, je li u pitanju sladoled ili čokolada? Kakav god odgovor imali, planirajte da se počastite nekoliko puta nedjeljno omiljenom poslasticom. Kada to odlučite, nemojte se zadovoljiti slatkišem koji vam i nije najdraži ali vam je pri ruci.

Nezavisne.com

Posljednje objavljeno

Pucnjava u Rotterdamu: Uhapšen muškarac, ima mrtvih i ranjenih

Nizozemska policija saopćila je da je uhapsila osumnjičenog 32-godišnjeg muškarca nakon što su...

JOŠ JEDAN AERODROM U FBIH DOBIVA VEZU S BEOGRADOM?

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u srijedu, prilikom podnošenja izvještaja...

Tri simptoma koji među prvima ukazuju na rak testisa

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca, donosi Hrvatski zavod za...

Nikšić, Mijatović i Kraljević u Posušju: Prva posjeta premijera FBiH ovoj općini od Dejtona do danas

Premijer FBiH Nermin Nikšić, zajedno sa dopremijerima Tonijem Kraljevićem i Vojinom Mijatovićem, posjetio...

Pročitaj i ovo

Pucnjava u Rotterdamu: Uhapšen muškarac, ima mrtvih i ranjenih

Nizozemska policija saopćila je da je uhapsila osumnjičenog 32-godišnjeg muškarca nakon što su...

JOŠ JEDAN AERODROM U FBIH DOBIVA VEZU S BEOGRADOM?

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u srijedu, prilikom podnošenja izvještaja...

Tri simptoma koji među prvima ukazuju na rak testisa

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca, donosi Hrvatski zavod za...