Home Zdravlje Kafa ove biljke je savršena zamjena za klasičnu

Kafa ove biljke je savršena zamjena za klasičnu

0
Kafa ove biljke je savršena zamjena za klasičnu

Svaki dio maslačka može se koristiti kao hrana ili lijek. Upotrebljavaju se cvjetovi, listovi, korijen. Od malsačka se prave salate, čajevi, u sastavu je mnogih tinktura i melema.

Listovi su veoma hranljivi, sadrže velike količine vitamina A, kalcijuma, kalijuma i mnogo više vitamina i minerala.

Čaj od listova maslačka je odličan diuretik. Kada se jede uz obroke, gorak ukus listova poboljšava varenje stimulišući žuč da ublaži probavne smetnje.

Korijen je odličan saveznik za jetru. Korijen maslačka može pomoći u uklanjanju akni i drugih poremećaja kože, a osnovni uzrok je poremećen rad jetre. Većina travara se slaže da je za najbolje rezultate potrebna dugotrajna upotreba maslačka. Cvijet se može jesti u salatama ili da se od njih pavi čak i med. Ulje napravljeno od cvjetova maslačka ima efekat zagrijavanja i može se primijeniti kao masaža za ublažavanje bolova, kao na primjer u slučaju artritisa.

Mlijeko ili sok maslačka je poznato u narodnoj medicini kao odlično sredstvo za uklanjanje bradavica. Nanosi se nekoliko puta dnevno na bradavice.

Napomena: Zbog snažnog diurektičnog svojstva, maslačak ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju problem s prekomjrenim mokrenjem, kao o one s niskim krvnim pritiskom.

Recept za kafu od maslačka

Kafa od maslačka je sjajna zamjena za klasičnu kafu, a pored toga poboljšava funkciju jetre. Pravi se od korijena maslačka, ne sadrži kofein, ali zato ima bogat ukus sličan kafi.

Iskopajte veću količinu korijena maslačka. Dobro operite korenje. Isjeckajte ga na šnite i ostavite u dehidratoru hrane da se suši sat vremena. Ukoliko nemate dehidrator za hranu možete da ga ostavite da se prirodno osuši, trebaće vam nekoliko dana. Osušeni isjeckani korijen maslačka prvo ispecite u tiganju od livenog gvožđa dok ne zamiriše i ne promijeni boju iz prljavo bijele u svijetlo i tamno braon.

Takođe, možete da ga pečete u rerni, najviše oko pola sata dok ne promijeni boju. Za svakih 2,5 dl vode koristite 1 do 2 kašičice pječenog korijena maslačka. Dodajte korijen u ključalu vodu, poklopite i kuvate do 15 minuta. Porocijedite i pijte. U kafu možete dodati mlijeko ili je zasladiti medom, prenosi Krstarica.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here