Home Zdravlje Izbjegavajte ih: Ovi tipovi doručka su popularni, ali štetni po zdravlje

Izbjegavajte ih: Ovi tipovi doručka su popularni, ali štetni po zdravlje

0
Izbjegavajte ih: Ovi tipovi doručka su popularni, ali štetni po zdravlje

Mnogima su izbor upravo ovakvi obroci, a ni ne znaju koliko su nezdravi

Doručak je važan obrok koji može značajno uticati na vaš mozak i opšte zdravlje, ali postoje namirnice koje se apsolutno ne preporučuju za doručak.

Odabir prave hrane za doručak može poboljšati vašu koncentraciju, kreativnost i energiju ujutru.

S druge strane, postoji nekoliko namirnica koje bi trebalo da izbegavate jer mogu imati negativan uticaj na vaš mozak i opšte zdravlje.

Najgora hrana za doručak

Voćni smuti

Voćni smuti može biti odličan dodatak doručku jer sadrži obilje vitamina, minerala i vlakana. Međutim, važno je napomenuti da neki voćni smutiji mogu biti bogati šećerom ako se dodaju šećer, voćni sok ili sirup. Konkretno, smutiji napravljeni samo od voća, često od banana ili jogurta sa ukusom voća sadrže veliku količinu šećera.

Takav smuti može da izazove porast energije sa naknadnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, anksioznošću i razdražljivošću – kako piše mbg.com.

Žitarice

Iako su žitarice popularan izbor za doručak i često se doživljavaju kao zdrava opcija, postoji nekoliko razloga zašto se neke vrste žitarica smatraju manje poželjnim za doručak.

Mnoge komercijalne žitarice, posebno one namenjene deci, imaju visok sadržaj šećera. Previše šećera za doručak može izazvati nagli skok nivoa glukoze u krvi, što dovodi do brzog pada energije i osećaja gladi.

Takođe, većina komercijalnih žitarica nije bogata vlaknima, što je važno za regulisanje varenja i održavanje osećaja sitosti, a neke mogu da sadrže aditive, veštačke boje, ukuse i konzervanse koji nisu najbolji za vaše zdravlje.

Voćni jogurti

Jogurt sa ukusom voća je još jedan skriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnotežen doručak.

Važno je da proverite oznake ishrane: 4 grama šećera je 1 kašičica, pa pazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u vašem navodno zdravom jogurtu za doručak.

Uvek se preporučuje da radije jedete ceo, nezaslađeni jogurt, dodate iseckano voće po želji i prelijte ga sa malo meda i pospete cimetom.

Kafa

Previše kofeina može izazvati nervozu, anksioznost i poremetiti san. Takođe, kofein može dovesti do naglih skokova i padova energije.

Zasićene masti

Prekomerni unos zasićenih masti, koje se nalaze u prženoj hrani, slanini i masnim sirevima, može povećati rizik od srčanih oboljenja i smanjiti dotok krvi u mozak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here