Home Zdravlje Gore je nego što mislite: Ako ne doručkujete na vrijeme, povećavate rizik od ove bolesti

Gore je nego što mislite: Ako ne doručkujete na vrijeme, povećavate rizik od ove bolesti

0
Gore je nego što mislite: Ako ne doručkujete na vrijeme, povećavate rizik od ove bolesti

Doručak se obično smatra najvažnijim obrokom u danu zbog potrebe organizma za energijom nakon noćnog odmora, tokom kojeg prolazi kroz post.

Nedavna studija iz Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, sprovedena na 100.000 ljudi, otkrila je da vreme kada jedete doručak može značajno uticati na vaše šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Glavni autor studije, doktor Manolis Kogevinas, istakao je da doručak posle 9 sati ujutro povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 59 odsto, u poređenju s osobama koje doručkuju pre 8 sati ujutro. Takođe, studija je pokazala da potpuno preskakanje doručka takođe može povećati rizik od dijabetesa. Zanimljivo je da i večera nakon 22 sata može doprineti većem riziku od ove bolesti.

Istraživanje takođe ističe važnost redovnih i manjih obroka tokom dana, što može smanjiti rizik od dijabetesa. Povezuju ovo sa cirkadijalnim ritmom tela, unutrašnjim “satom” koji reaguje na svetlost i pomaže organizmu da održava odgovarajući ritam budnosti i spavanja. Ovo istraživanje dodatno potvrđuje da nepravilna ishrana u skladu s dnevnim ritmom može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa i prekomerne težine.

Stručnjaci su takođe zabrinuti zbog širenja dijabetesa kod osoba mlađih od 40 godina, iako je ranije bio češći kod starijih osoba. Ova studija podseća na važnost pažljivog planiranja obroka i pridržavanja zdravih navika ishrane kako bi se smanjio rizik od ove ozbiljne bolesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here