Home Zdravlje Evo koji je najvažniji mineral u tijelu

Evo koji je najvažniji mineral u tijelu

0
Evo koji je najvažniji mineral u tijelu

U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju. Posebno je na udaru imunološki sistem, kao jedan od najvažnijih nosilaca našeg zdravlja.

Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije. To je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani ga najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog, a manje u namirnicama biljnog porijekla, prenose Vijesti.

Jako je bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu.

Zašto je važno obezbijediti organizmu cink? Cink je potreban za održavanje imunološkog sistema, izgradnju proteina, pokretanje enzima i za stvaranje DNK. Takođe, bitan je za normalan rast, razvoj i polno sazrijevanje, kao i za održavanje čula mirisa i ukusa.

Jedan je od minerala s najviše zdravstvenih prednosti i ima svojstva antioksidansa. Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.

Cink doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma, smanjuje mogućnost prehlade. Vitamin A pospješuje resorpciju cinka, a u kombinaciji sa vitaminom C je odličan izbor za prevenciju prehlada.

U mozgu se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte, samim tim nedostatak izaziva nervozu, depresiju, slabu koncentraciju, loše pamćenje…

Značajan je za regulaciju hormona, pa je jako bitno uzimati ga u reproduktivnom periodu i žena i muškaraca jer utiče i na lučenje testosterona i pokretljivost spermatozoida. Takođe, od suštinske je važnosti za pravilan rast i razvoj bebe. Najnovija istraživanja dokazuju da dovoljan unos cinka u trudnoći smanjuje rizik od prijevremenog porođaja.

Sprečava opadanje kose, a kožu čini svježom i zdravom. Nedostatak može biti i razlog pojave peruti, opadanja kose, pucanja i listanja noktiju.

Sastavni je dio koštanog sistema, pa je jako bitno uzimati ga u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze. Cink i kalcijum treba uzimati odvojeno jer će se tako bolje resorbovati, dok recimo vitamin C pospešuje resorpciju cinka.

Kako unijeti cink u organizam?

Cink se u organizam mora unijeti hranom jer tijelo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ako imate deficit cinka znatno bolji izvor je hrana životinjskog od hrane biljnog porijekla. Na primjer, ako ne živite na moru uz izvor ostriga, najlakši i najbolji način za uvođenje cinka u ishranu je jesti barem nekoliko puta nedjeljno crveno meso.

Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo unijeti više od 50 odsto dnevne potrebe cinka.

Važno je voditi računa o pravilnoj ishrani zato što cinkom nažalost nije bogat dovoljan broj namirnica. Uz meso, izvor cinka su i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, zobi, heljde i slično. Namirnice bogate cinkom su: crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra, mlijeko i mlječni proizvodi. Takođe ga ima u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i sjemenkama bundeve i suncokreta.

Važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo konzumacijom mesa, ribe, mlječnih proizvoda, voća, povrća i žitarica kao izvora minerala, vitamina i vlakana od presudnog je značaja za dobro zdravlje.

U slučajevima ozbiljnog manjka cinka, zbog loše ishrane ili određenih probavnih smetnji, potrebno je razmisliti o češćem unosu hrane bogate cinkom.

Ubrzava zarastanje rana, regeneraciju tkiva, pomaže kod opekotina i posle hirurških intervencija.

Kako prepoznati deficit cinka?

– Slab imunitet, česte respiratorne infekcije.

– Iscrpljenost i hronični umor

– Otežano zarastanje rana i promjene na koži, preosjetljivost na bol, zadržavanje modrica i po nekoliko dana.

– Teže prilagođavanje na mrak.

– Poremećaj ukusa, gubitak apetita i česte mučnine, mršavljenje.

– Česta nervna napetost, nervoza, slaba koncentracija, loše pamćenje i zaboravnost.

– Česte dijareje i nervozna crijeva.

– Opadanje kose i pojava peruti, nokti su krti i lako pucaju i listaju se.

– Koža je suva i dehidrirana.

Unos velikih količina kofeina i nikotina može biti razlog za nedostatak cinka, prenosi RTCG.

Nezavisne.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here