Home Zdravlje Evo kako i krompir pire može biti dio zdrave ishrane

Evo kako i krompir pire može biti dio zdrave ishrane

0
Evo kako i krompir pire može biti dio zdrave ishrane

Krompir pire, kako je poznato, pravi se od krompira, mleka, putera i soli. Ovaj prilog nije baš ocenjen visokom nutritivnom ocenom, jer sadrži dosta kalorija i može uticati negativno na novo holesterola u organizmu. Ipak, ne moramo da skroz odustanemo od njega. On može da bude deo naše ishrane, ali je bitno da zamenimo neke njegove sastojke zdravijim varijantama i da ga kombinujemo sa povrćem, a ne sa mesom, kaže nutricionista.

Često čujemo da kromir pire nije dobar za naše zdravlje, a posebno za osobe koje pate od visokog holesterola i srčanih problema. Baš zbog toga, mnogi kažu da je ovaj kremasti prilog “loše” jelo za organizam. Ipak, dijetetičari se ne slažu sa ovakvim mišljenjem i ističu da možemo da ga konzumiramo, samo treba zdravije da ga pripremimo. 

Krompir je koristan, ali dodaci nisu

Kako je poznato, krompir je skrobno povrće i prepun je ugljenih hidrata, koji su glavni izvor energije u ljudskoj ishrani. Ova namirnica je bogata kalijumom, koji je važan za funkcionisanje ćelija, kao i za naše srce, mišiće, nerve.

Porcija kromir pirea, dakle 2, 3 kašike, ima oko 120 kalorija. Biljni deo pire krompira podržava zdravlje, ali su mlečni sastojci “komplikuju” jelo, posebno ako pojedemo preveliku porciju. Maslac, mleko ili pavlaka dodaju kalorije i povećavaju nezdrave masti.

Dakle, ovo povrće samo po sebi nije loše, ali dodatni sastojci menjaju njegov nutritivni profil:

“Punomasni mlečni proizvodi, poput putera, kajmaka i sira, koje dodajemo u pire mogu izazvati probleme sa holesterolom i srcem. To ne znači da je pire krompir loš, već je jelo o kom treba povesti računa, posebno ako imate srčane bolesti”, kaže nutricionista Jasi Ansari, a prenosi Juesej tudej.

Umesto putera koristiti mleko ili jogurt sa nižim sadržajem masti

Imamo “zeleno svetlo” da jedemo krompir pire, ali pod uslovom da nije često na našem meniju i da neke dodatke zamenimo zdravijim varijantama. Umesto putera, nutricionista predlaže da stavimo samo mleko ili jogurt ali sa nižim sadržajem masti.

“Ukoliko želite da jedete kropir pire, predlažem da ga kombinujte sa povrćem ili nemasnim proteinima kao što su riba, belo pileće meso”, kaže Ansari.

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here