NaslovnicaZdravlje“Držite” se domaće kafe: Popularna 2u1 i 3u1 pravi haos u organizmu

“Držite” se domaće kafe: Popularna 2u1 i 3u1 pravi haos u organizmu

Objavljeno:

spot_img

Jedan od omiljenih napitaka koji je neizostavan dio jutarenjeg rituala jeste kafa.

Zbog osnovnog sastojka koji kafa sadrži, odnosno kofeina često se nalazi na meti istraživanja, zbog jakog dejstva koje ima.

Mišljenja su uglavnom podeljena. Dok jedni smatraju kako uništava organizam, drugi veruju da može biti korisna ukoliko se konzumira na određeni način. Međutim, ono što je neosporno jeste da treba imati meru.

Sve više je onih koji su domaću kafu menjaju instant kafom (2u1 i 3u1). Međutim, ove kafe prepune su raznih sastojaka, dok je koncentracija kafe najmanja.

Sastav ovog proizvoda inače je naznačen slovima koje je teško pročitati i uz uvećavajuću lupu. Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane jasno kaže, da podaci na deklaraciji treba da budu:”….razumljivi, vidljivi, čitljivi, da se lako ne brišu i ne mogu, na bilo koji način, da budu prekriveni ili isprekidani drugim tekstom ili slikovnim prikazom …”, objašnjava u razgovoru za portal eKlinika nutricionista Dijana Radetić.

“Recimo da je ovaj proizvod pre napitak na bazi kafe. Ipak i to treba uzeti sa rezervom jer u zavisnosti da li neko bira 3u1 ili 2u1, kafa u sastavu ovog proizvoda nalazi se tek na trećem ili četvrtom mestu i to ne u nekom velikom procentu, oko 10 odsto u zavisnosti od proizvođača. Pravilo je da se u deklaraciji proizvoda sastojci navode opadajućim redom. Prema važećem pravilu, proizvođači moraju da proizvod nazovu prema glavnom sastojku, onom koji je zastupljen u sastavu proizvoda sa više od 50 odsto”, objašnjava Dijana Radetić.

Brzi izvor šećera

Jedan od glavnih sastojaka kafe 3u1 je šećer, budući da ga ima više od 50 odsto, odnosno 3,5 kašičice. Prema preporukama stručnjaka unos dodatog šećera ne bi trebalo da bude veći od 6 do 7 kašičica.

“Nisam sigurna da bih ikome i preporučila ovakav napitak, a svakako ne onima koji imaju bilo kakav zdravstveni problem. Ovo je napitak koji se smatra izvorom brzog šećera. To znači da se posle njegovog uzimanja, nivo glukoze u krvi brzo i naglo podigne što izazova preteranu reakciju pankreasa, gde se izluči velika količina insulina, koji brzo i naglo obori glukozu u krvi. Ovakva reakcija, dovodi do nestabilnog apetita i nivoa glukoze u krvi, promene raspoloženja i stvaranja masnih naslaga. Osim dodatog šećera, problem je i u većem procentu dodatih hidrogenizovanih masti, koje utiču na povećanje nivoa holesterola u krvi”, precizira Radetić.

U ove napitke dodaje se i glukozno-fruktozni sirup, koji je kao neki naučnici objašnjavaju, štetan i čak slađi od šećera. Dijana Radetić kaže da je u suštini glukozno-fruktozni sirup prost šećer u tečnom stanju koji se izdvaja iz skrobnih ugljenih hidrata, kao što su pšenica i kukuruz.

“Ovaj sirup ima slični sastav kristalnom šećeru koji se dobija iz šećerne repe i trske. Kristalni šećer u svom sastavu sadrži 50 odsto glukoze i 50 odsto fruktoze, dok glukozno-fruktozni sirup može da sadrži 5 do 50 odsto fruktoze. Ukoliko ovaj sirup sadrži više od 50 odsto fruktoze onda se naziv sirupa menja u visoko koncentrovani fruktozni sirup. U principu i ovi sirupi se klasifikuju kao sam šećer, pa jedan gram sadrži četiri kalorije”, kaže Radetić.

Kako se apsorbuju glukoza i fruktoza?

Sagovornica portala eKlinika dodaje da moramo da znamo kako se glukoza i fruktoza apsorbuju u našem organizmu, kako bi nam bilo jasno zašto ovakav sirup nije dobar u ishrani. Bilo da unesemo u organizam kristalni šećer ili glukozno-fruktozni sirup, telo ova jedinjenja razbija na dva prosta ugljena hidrata, a to su glukoza i fruktoza. Glukoza je osnovni izvor energije tela.

“Kada se glukoza unese u organizam, apsorbuje se u ćelije, što dovodi do porasta njenog nivoa u krvi a potom i lučenja insulina, koji je razlaže i time stabilizuje njen nivo u krvi. Ukoliko se glukoza ne unosi, telo će je samo proizvoditi razgradnjom masti i proteina. Fruktoza je drugačija. Ljudsko telo je ne proizvodi u bilo kojoj značajnoj količini i ne postoji fizička potreba za tim. Jedino jetra može da preradi fruktozu, što neće biti problem ukoliko se umereno unosi (kroz voće) ili posle fizičke aktivnosti. U tom slučaju, fruktoza se pretvara u glikogen (rezerva glukoze) i skladišti u jetru dok ne bude bila potrebna. Ukoliko je jetra puna glikogena, konzumiranje veće količine fruktoze, opterećuje jetru, terajući je da fruktozu pretvara u mast. Kada se konstantno unosi veća količina dodatog šećera, ovaj proces će dovesti do stvaranja masne jetre i pratećih problema. Nažalost, ovaj glukozno-fruktozni sirup se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, naročito grickalicama i slatkišima”, upozorava Dijana Radetić.

Kafa 2u1 bez šećera?

Konzumacija kafe 3u1 ili 2u1 u principu nije preporučljiva. Ukoliko sporadično popijemo jedan ovakav napitak u sklopu preporučenog energetskog unosa, ne bi trebalo da bude nekih problema, kaže Radetić. Iako bi mnogi rekli da kafa 2u1 nema dodatke šećera, stručnjaci naglašavaju da to nije tačno.

“Ovo je proizvod sa manjom količinom šećera. Možda ne sadrži dodati kristalni šećer, ali svakako sadrži glukozni sirup, možda i dodatu laktozu (mlečni šećer). Od proizvođača do proizvođača procenat kafe može biti manji ili veći. Gorčina kafe zavisi i od vrste zrna kafe koja se koristi za pripremu ekstrakta. Neretko se za ovakav proizvod koriste zrna kafe lošijeg kvaliteta. Na ukus će uticati i ostali dodaci u ovom instant napitku, kao što su hidrogenizovane masti, pojačivači ukusa, različiti aditivi” naglašava Dijana Radetić.

Doktorka upozorava da aditivi mogu izazvati razne vrste bolesti, te da pojačivači ukusa na mozak deluju kao “droga” zbog čega naše telo traži još više tih proizvoda.

“Istina je da je aditive teško u potpunosti izbaciti iz ishrane, pa je važno znati kakav je njihov uticaj na organizam. Veštački aditivi mogu da izazovu: disbalans crevne flore, nepravilno funkcionisanje digestivnog trakta, pojavu ćelija raka, inflamaciju, nepravilno funkcionisanje mentalnog sistema. Pojačivači ukusa na naš mozak deluju kao “droga” i naše ih telo traži sve više. Nekontrolisani unos namirnica sa pojačivačima ukusa dovodi i do insulinske rezistencije, dijabetesa, gojaznosti pa i do pojave kardiovaskularnih bolesti. Ono što je svakako u našim rukama jeste da drastično smanjimo unos višestruko prerađenih prehrambenih proizvoda. Najbolji izbor je ishrana bazirana na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku”, savetuje Radetić.

Budući da kafe 2u1 i 3u1 imaju nizak nivo kofeina u sebi, bolja opcija je izabrati tursku kafu ili čistu instant kafu, te dodati sastojke kao što su šećer i mleko ili ih konzumirati bez ikakvih dodataka (što bi bilo i najbolje).

Foto: Tinatin/Shutterstock

Posljednje objavljeno

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...

Ovo je najsretnija zemlja u Evropi

Evropska agencija za statistiku (Eurostat) objavila je podatke godišnjeg istraživanja “indikatora kvaliteta života”,...

Pročitaj i ovo

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...