NaslovnicaZdravljeDoktorica otkrila koliko smijemo da jedemo ono što ostane poslije slave

Doktorica otkrila koliko smijemo da jedemo ono što ostane poslije slave

Objavljeno:

spot_img

Sezona slava je uveliko počela, pripreme oko istih znaju da traju i par dana ranije jer se svaka domaćica i domaćin trude da ničeg ne fali na trpezi.

Često zbog toga se napravi i veća količina hrane koja posle slave ostane.

Profesorica dr Veroslava Stanković za Prva TV podsjetila je da još uvijek nije krenuo post, te je slavska trpeza sve do 28. novembra (kada kreće veliki Božićni post), mrsna. Inače, veliki Božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2024. godine.

Shodno mrsnim slavama, na stolu se nađe dosta mesa, a kako ističe dr Stanković, ono je dobra podloga za razvoj bakterija.

Kako onda skladištiti hranu i konzumirati nakon što slava prođe?

“Tu hranu posle slave treba čuvati u rashladnim uređajima, frižiderima, do četiri stepena Celzijusa i to ne preterano dugo. Maksimalno do 7 dana i pri čemu treba voditi računa da podgrejanu hranu ne treba ponovo podgrevati”, upozorila je doktorka.

Ukazala je koliko je važno da obratimo pažnju na način i vrijeme čuvanja hrane jer u suprotnom može da dođe do trovanja hranom koje u zimskom periodu može da bude veoma opasno. Kada se tome pridodaju i respiratorne infekcije, eto još većeg problema! Kada je riječ o navici Srba da pripremljenu hranu za Novu godinu čuvaju sve do Božića, profesorka napominje da to ne treba raditi.

“Ukoliko to radite, onda takvu hranu treba da stavite u zamrzivač i posle toga samo jednom podgrejati”, savjetovala je za kraj.

Glassrpske.

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...