Home Zdravlje Djeca ga prodaju u školi, u Crnoj Gori je zabranjen: Sve o skupom soku za kojim su osnovci poludjeli

Djeca ga prodaju u školi, u Crnoj Gori je zabranjen: Sve o skupom soku za kojim su osnovci poludjeli

0
Djeca ga prodaju u školi, u Crnoj Gori je zabranjen: Sve o skupom soku za kojim su osnovci poludjeli

Na društvenim mrežama se vodi polemika među roditeljima o skupom piću koje deca masovno kupuju.

Napitak “Prime” je postao jako popularan među decom školskog uzrasta. Kupuje se na benzinskim pumpama, da biste kupili pola litre ovog soka, morate da izdvojite hiljadu dinara.

Kako se navodi u opisu prodavaca u Srbiji, ovaj napitak je namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

Postoje dve vrste ovog pića, Prime Energy i Prime hidration, i jedan i drugi sadrže vitamine B6 i B12, minerale, kokosovu vodu i veštačke zaslađivače, međutim jedina razlika je u tome što Prime Energy sadrži kofein.

Zbog veštačkih zaslađivača ovo piće nije preterano zdravo iz razloga što neka istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobioom.

Kako pišu Vijesti, Prime je u Crnoj Gori privremeno zabranjen dok se ne ispita u laboratoriji, a kako kažu iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, kofein koji sadrži utiče na centralni nervni sistem, bubrege i mozak, a posebno je opasno ako se kombinuje sa alkoholom.

Jedan od važnijih podataka je i da je Prime zabranjen za decu mlađu od 15 godina, dok Prime Energy nije za one ispod 18 godina.

I kako navodi news24com, BCAA supstance, koje su zaslužne za rast mišića, mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.

Brojni roditelji su se žalili na društvenim mrežama o trenutnoj popularnosti ovog napitka, a jedan roditelj za B92.net je rekao kako deca kupuju Prime i potom ga u školi prodaju u manjim količinama jer nisu svi vršnjaci u mogućnosti da plate hiljadu dinara za flašicu soka, i to nije sve. Među osnovcima je zavladao i trend fotografisanja sa flašicom Prime-a, koje se takođe naplaćuje ukoliko dete ne može samo da ga kupi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here