NaslovnicaZdravljeDa li dezodorans ili antiperspirant mogu izazvati karcinom dojke? Stručnjaci rešili enigmu

Da li dezodorans ili antiperspirant mogu izazvati karcinom dojke? Stručnjaci rešili enigmu

Objavljeno:

spot_img

Bez obzira da li koristite dezodorans ili antiperspirant, ili kombinaciju oba, verovatno znate da postoji razlika između njih, a sigurno ste čuli da se antiperspirant često pominje u negativnom kontekstu, kao nebezbedan za upotrebu. U čemu je razlika i ima li razloga za zabrinutost?

“Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontroliše i smanjuje miris tela minimiziranjem rasta bakterija na telu, posebno ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za negu kože koji kontroliše znojenje i sastoji se od aluminijumskih soli”, objasnio je lekar iz Redirect Health-a. Huff Postu, dr Dženis Džonston.

Iako mnogi proizvodi koji se koriste ispod pazuha imaju obe odlike, neki radije izbegavaju one sa antiperspirantima. “Zbog nekoliko studija sprovedenih 60-ih i 70-ih godina, mnogi brinu da aluminijum koji se nalazi u antiperspirantu može biti povezan sa Alchajmerovom bolešću, a predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama”, kaže dr Džonston.

Nije dokazana veza između korišćenja antiprespiranta i raka dojke

Iako je aluminijum zaista pronađen u mozgu pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti, naučnici još uvek ne znaju da li je to rezultat izloženosti aluminijumu ili posledica same bolesti.

“Svakodnevno smo izloženi aluminijumu – on se prirodno nalazi u zemljištu i vodi, a može se naći i u hrani, a upotreba antiperspiranta neće dovesti do prekomernog izlaganja, za to bi trebalo da radite posao kao aluminijum zavarivač”, ističe dr Džonson.

“Još jedna zabrinutost u vezi sa antiperspirantima proizilazi iz činjenice da oni začepljuju pore da bi smanjili znojenje, pa toksini koje telo izlučuje znojem ostaju u telu, ali to nije tačno”, kaže dr Džonston.

Toksini iz tela izlučuju na drugačiji način

“Telo izlučuje štetne toksine i hemikalije kroz sistem filtracije u bubrezima i jetri, a ne preko znojnih žlezda”, rekla je Mišel Henri, dermatolog iz Njujorka.

Zato, kada koristite antiperspirant ne morate da brinete o raku dojke, nakupljanju toksina ili Alchajmerovoj bolesti, tvrdi dr Džejmi DeRosa, hirurg lica, i dodaje:

Nedavne studije se slažu da ne postoji veza između Alchajmerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne druge studije su takođe istraživale da li antiperspiranti izazivaju rak dojke, ali nisu uspele da pronađu vezu.

“Kao i svaki drugi proizvod za negu kože, može da izazove alergiju, ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka u proizvodu kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi. Ako se to dogodi, trebalo bi da prestanete da koristite proizvod i pitate svog lekara za savet”, savetuje dr DeRosa.

Posljednje objavljeno

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Strategija za unapređenje prava osoba s invaliditetom u FBiH na proljeće

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH donijela je...

Pročitaj i ovo