Home Zdravlje Da li detoks napici zaista “rade”?

Da li detoks napici zaista “rade”?

0
Da li detoks napici zaista “rade”?

Detoksikacija organizma je u poslednje vreme veoma popularna, a promovišu je uglavnom brendovi koji nude sopstvene proizvode za „čišćenje organizma” i poznate ličnosti i uticajne ličnosti na internetu.

Globalno, predviđa se da će vrednost tržišta pića za detoksikaciju, koja se procenjuje na preko 5 milijardi američkih dolara u 2022. godini, porasti za dodatnih 50 odsto pre 2030. godine.

Detoksikacija nije ništa novo i postoje razne vrste detoksikacije. Proizvodi za detoksikaciju koji se nude u slobodnoj prodaji ili na mrežama najčešće su različiti čajevi ili pića (prirodni sokovi npr) koja se konzumiraju umesto hrane. Ovaj metod ponekad počinje postom ili se kombinuje sa postom tokom celog programa.

Danas oznaku „detoks” sve češće srećemo na ambalaži čajeva, kafe, napitaka sa dodatkom voća i povrća, biljnih mešavina ili raznih mešavina od „prirodnih” sastojaka.

Na takvim proizvodima često piše i da jačaju imunitet i pomažu u uklanjanju toksina iz tela.

Istraživanje različitih terapija detoksikacije koje su propisali takozvani naturopati u Sjedinjenim Državama pokazalo je da više od 75 odsto njih preporučuje dijetetske mere, koje uključuju konzumiranje „hrane za čišćenje“ kao što su cvekla, vitamini, minerali ili antioksidansi, organska hrana, probiotici, a preporučuju se i takozvane eliminacione dijete.

Piće i odgovarajuća hrana su tipičan primer programa detoksikacije, ali neki naturopati preporučuju i irigaciju debelog creva, a više od 25 odsto njih koristi homeopatske lekove ili laksative, što nije nužno zdravo ili dobro za organizam, posebno ako klistir ne obavlja lekar.

Da li detoksikacija funkcioniše?

Kratak odgovor je – NE. Pregled objavljen 2022. godine pokazao je da dijete za detoksikaciju nisu uspele da identifikuju potencijalne puteve kojima se toksini eliminišu iz tela, niti specifične toksine koji se navodno uklanjaju iz tela zahvaljujući određenoj ishrani ili konzumiranju određenih pića.

U istom prikazu se ističe da su programi detoksikacije u suprotnosti sa opštim principima fiziologije čoveka, s obzirom da su i jetra i bubrezi prilično efikasni kada je u pitanju uklanjanje toksina iz organizma.

Prethodni pregled iz 2015. na sličan je način otkrio da sprovedene studije nisu pružile ubedljive dokaze koji podržavaju upotrebu detoks dijeta. Proizvodi za detoksikaciju ne moraju da dokazuju svoju efikasnost da bi se prodali na tržištu, a ne znate da li su efikasni ili ne. Zbog toga treba da budete oprezni i pre kupovine proverite proizvod i etiketu sa sastojcima.

Potencijalna opasnost

Konzumiranje proizvoda za detoksikaciju umesto hrane koju redovno jedete znači da unosite veoma mali ukupan broj kalorija i to može dovesti do značajnog gubitka težine u kratkom roku.

Ali ovo nije održiv način da izgubite težinu. Detoks dijete koje ozbiljno ograničavaju unos kilodžula ili grupe hrane povećavaju rizik od izostanka unosa hranljivih materija koje su apsolutno neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Rezultat može biti umor, razdražljivost i loš zadah.

Takođe, postoji rizik da oznake na sastojcima koji se nalaze u proizvodima za detoksikaciju nisu tačne, što povećava rizik od različitih neželjenih efekata, potencijalnog predoziranja ili drugih neželjenih efekata.

Neki ljudi definitivno ne bi trebalo ni da započinju sa detoksikacijom. Ovo se odnosi na osobe sa hroničnim zdravstvenim stanjima, poremećajima u ishrani, starijim osobama, deci, trudnicama ili dojiljama.

Jedini pozitivan aspekt programa detoksikacije može biti činjenica da može pomoći u podizanju svesti o vašim trenutnim navikama u ishrani ili životnom stilu, kao što je prekomerna konzumacija alkohola, i možda ćete moći da ih poboljšate ili promenite.

Članak je u časopisu Conversation objavila profesorka nutricionizma i dijetetike sa Univerziteta Njukasl, Kler Kolins.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here