NaslovnicaSvijetZelenski želi legalizirati marihuanu u medicinske svrhe

Zelenski želi legalizirati marihuanu u medicinske svrhe

Objavljeno:

spot_img

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u parlamentu pozvao na legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Prema ukrajinskom predsjedniku, konoplja može pomoći Ukrajincima da se nose bolje s psihičkim i fizičkim posljedicama rata koji traje više od godinu dana.

Prije tri godine ukrajinski predsjednik već je inicirao istraživanje na nacionalnom nivou u kojem je pitao ljude podržavaju li legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Tada je to potvrdilo 64,88 posto sudionika.

“Sve najbolje prakse i rješenja iz cijelog svijeta moraju se koristiti u Ukrajini, bez obzira koliko teška ili neobična bila, tako da nijedan Ukrajinac ne mora trpiti bol, stres i traumu rata. Moramo konačno legalizirati lijekove na bazi kanabisa za sve koji ih trebaju, uz odgovarajuća naučna istraživanja i kontroliranu ukrajinsku proizvodnju”, rekao je Zelenski.

Ukrajina se od febraura prošle godine bori s invazijom ruske vojske. Rat se ne vodi samo na fronti dugoj stotine kilometara koja se proteže od sjeveroistoka do juga Dnjepra, već Rusija također redovno napada i granatira ukrajinske gradove. O užasima koje su počinili ruski vojnici govorilo se i u vezi s povlačenjem ruskih trupa sa sjevera Ukrajine nakon neuspješne ofenzive na Kijev.

Lokalna svjedočanstva, ukrajinske vlasti, neprofitne organizacije i mediji govorili su o ubistvima, mučenjima i silovanjima. Kao rezultat sukoba poginule su hilajde ukrajinskih civila i deseci hiljada ukrajinskih vojnika. Milioni ljudi morali su napustiti svoje domove i otići u druge dijelove zemlje ili u inostranstvo.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...