Home Svijet Washington: Senat SAD blokirao pomoć Ukrajini i Izraelu

Washington: Senat SAD blokirao pomoć Ukrajini i Izraelu

0
Washington: Senat SAD blokirao pomoć Ukrajini i Izraelu

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa s demokratima ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje “nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca.Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrat Schumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće”, riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

“Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovdje kod kuće”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru ranije u srijedu.

Ukrajinci u nevjerici nakon iznenadnog obrata iz SAD-a: ‘Rekli su da će biti uz nas, teško nam je’
Republikanci i demokrati u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za milijardama dolara finansiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodnu humanitarnu pomoć.

Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu uspjela proći, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija prijeti produžiti se u 2024. Demokrati tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokraciji i obranu od autokracija.

Skupina demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere, javlja Hina,piše Radiosarajevo

“Vrijeme istječe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su Sjedinjene Države pouzdan saveznik”, rekao je senator Chris Coons.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here