NaslovnicaSvijetUNICEF: Gaza je groblje hiljade djece

UNICEF: Gaza je groblje hiljade djece

Objavljeno:

spot_img

“Gaza je postala groblje hiljade dece”, rekao je portparol UNICEF-a Džejms Elder. “To je pakao na zemlji za sve ostale”.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je više od 8.300 Palestinaca stradalo, uključujući i 3.457-oro dece, od kada je Izrael počeo sa vazdušnim udarima – kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra. SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

“Od početka neprijateljstava u Pojasu Gaze, UNICEF je među prvima apelovao da se odmah prekine vatra kako bi mogla da se dostavlja pomoć, i da se oslobode deca koja su oteta. Kao i mnogi drugi, apelovali smo da se prestane sa ubijanjem dece”.

Vašington podržava Izrael, ali je takođe pozvao da se zaštite civili i omogući dostava pomoći u Gazi, dok izraelska vojska nastavlja operacije protiv Hamasa.

Otkako je Izrael delimično ukinuo blokadu Gaze, Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je iz Egipta stiglo 143 kamiona sa hranom, vodom i medicinskom opremom.

“Pre ove eskalacije, dolazilo je oko 500 kamiona dnevno”, kaže Jens Lerke, portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Ta kancelarija saopštava da nijedan od kamiona ne nosi gorivo koje je potrebno da bi jedina elektrana u Gazi mogla da proizvodi struju, da obezbeđuje generatore u bolnicama i spreči zatvaranja malog broja pekara koje su tamo ostale otvorene.

“Gorivo nije luksuz potreban da bi se vozili skupi automobili. Od suštinske je važnosti za snebdevanje vodom, za hitnu pomoć, bolnice i druge organizacije koje su neophodne da bi ublažile humanitarnu katastrofu u Gazi”.

Izrael odbija da dozvoli isporuku goriva u Gazi zbog toga moguće “dvostruke upotrebe”, odnosno zbog toga što ga Hamas može koristiti u vojne svrhe.

Takođe, insistira da prekid vatre nije moguć dole god se vode bobe protiv organizacije kojoj je cilj ubijanje Jevreja i destrukcija Izraela.

“Deca umiru jer ne mogu da dobiju medicinsku pomoć koja im je potrebna”, kaže Elder.

“Bez humanitarne pomoći, stradanja u ovim napadima mogu biti samo vrh ledenog brega”, upozorio je Elder i dodao da će broj umrlih biti mnogo veći ako bolnicama nestanu lekovi.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je 130 beba u Gazi u inkubatorima, a preko 60 odsto od tog broja smešteno je na severu – gde je izraelsko bombardovanje najjače.

Trenutno ima oko 50.000 trudnica, svakog dana se rodi prosečno 180 beba, a oko 350.000 ljudi pati od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i karcinom – i potrebna im je medicinska pomoć.

U UNICEF-u kažu da je od 21. oktobra poslato 25 kamiona u Gazu, ali da ih je mnogo i ostalo na granici i da ne mogu da prođu.

“Uspevamo nešto da dopremimo, ali to je kap u moru i neprihvatljivo je”, kaže Elder, prenosi Glas Amerike.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...

Pročitaj i ovo

Bakiru nije imao ko da piše

Iako je Krajina poznata po čestim smjenama vlasti i turbulentnim političkim dešavanjima, jučerašnja...