Home Svijet TU JE I SARAJEVO: TRI INDIJSKA GRADA MEĐU 10 NAJZAGAĐENIJIH NA SVIJETU

TU JE I SARAJEVO: TRI INDIJSKA GRADA MEĐU 10 NAJZAGAĐENIJIH NA SVIJETU

0
TU JE I SARAJEVO: TRI INDIJSKA GRADA MEĐU 10 NAJZAGAĐENIJIH NA SVIJETU

Dva indijska grada pridružila su se New Delhiju u grupi od 10 najgore zagađenih gradova na svijetu u ponedjeljak ujutro, sa gustim dimom u zraku dan nakon što su slavljenici bacali uz petarde za Diwali – godišnji hinduistički festival svjetla, prenosi Reuters.

Glavni grad New Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto. Imao je indeks kvaliteta zraka (AQI) od 420, što ga stavlja u kategoriju ‘opasne’, prema švicarskoj grupi IQAir.

Ali u prvih 10 pridružila mu se i Kalkuta na istoku Indije, koja je zauzela četvrto mjesto sa AQI od 196, dok je finansijska prijestolnica Mumbai bila osma sa AQI od 163.

Nivo AQI od 400-500 utiče na zdrave ljude i opasan je za one sa postojećim bolestima, dok nivo od 150-200 donosi nelagodu osobama sa astmom, plućima i srčanim problemima. Nivoi od 0-50 se smatraju dobrim.

Debeli sloj smoga počeo je da kruži u New Delhiju od nedjelje uvečer, poslavši AQI na alarmantnih 680 nešto poslije ponoći.

Svake godine vlasti uvode zabranu petardi u glavnom gradu, ali se čini da se te zabrane provode samo rijetko.

Kvalitet zraka u Indiji se pogoršava svake godine uoči zime, kada hladan zrak zadržava zagađivače iz vozila, industrije, građevinske prašine i sagorijevanja poljoprivrednog otpada.

SARAJEVO U TOP 10

Već nekoliko godina i glavni grad Bosne i Hercegovine u zimskom periodu nalazi se u vrhu ljestvica po zagađenosti u cijelom svijetu. Tako je u trenutku objave ovog teksta Sarajevo zauzelo devetu poziciju sa indeksom kvaliteta zraka (AQI) 153, piše Fena.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here