Home Svijet Teroristi nikada neće uspjeti da uruše mir u Turskoj

Teroristi nikada neće uspjeti da uruše mir u Turskoj

0
Teroristi nikada neće uspjeti da uruše mir u Turskoj

Teroristi koji pokušavaju da uruše mir i sigurnost u Turskoj nikada neće uspjeti u tome, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Erdoanove izjave uslijedile su nakon što su dva policajca ranjena u terorističkom napadu jutros ispred Generalne direkcije policije u Ankari, glavnom gradu Turkske.

Posljednji trzaj
U uvodnom obraćanju povodom prvog zasjedanja Parlamenta nakon ljetne pauze, Erdoan je rekao da je teroristički napad, prilikom čega su dva kriminalca neutralisana zahvaljujući blagovremenoj intervenciji policije, “posljednji trzaj terorizma”.

– Nećemo dozvoliti terorističkoj organizaciji da usmjerava našu politiku i sprječava put naše zemlje – kazao je Erdoan.

Dva terorista, koji si došli manjim vozilom ispred ulaza Generalne direkcije policije u Ankari, jutros u 9.30 sati po lokalnom vremenu izvršili su bombaški napad. Jedan od terorista se raznio, a drugi terorista je neutralisan. Tokom otvorene vatre lakše su ranjena dva turska policajca.

Erdoan je u obraćanju podsjetio i na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

– Kao što FETO nikada više neće djelovati u ovoj zemlji, nije moguće da i druge slične organizacije prirede nove izdaje – dodao je,prenosi Avaz

Potreba donošenja Ustava
Naglasio je također i potrebu donošenja građanskog Ustava.

– Narod koji je 15. jula ustao protiv oružja pučista zaslužuje da svoju borbu za demokratiju kruniše građanskim Ustavom. Nemojmo odlagati ovu čežnju – kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i pitanja pomoći i podrške zemljotresom pogođenim područjima na jugu Turske.

– Počinjemo isporučivati ​​domove ljudima na zemljotresom pogođenim područjima – rekao je Erdoan, dodajući da su izdvojili i dodatna budžetska sredstva za te regije.

Na kraju je komentarisao odnose zvanične Ankare i Evropske unije (EU).

– Ako EU ne ispravi svoje greške, posebno u pogledu pitanja viza, evropski blok neće imati pravo da očekuje bilo šta od Turske – kazao je Erdoan.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here