Home Svijet Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir

Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir

0
Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir

Namira Salim prva je osoba “iz Pakistana koja je uspjela poletjeti u svemir”, objavio je Virgin Galactic uz napomenu da je ona i državljanka Arapskih Emirata i Monaka, pišu Nezavisne.

Salim voli adrenalin i već je putovala na oba pola i skakala padobranom iznad Everesta, a među prvim je klijentima koji su kupili kartu za let u svemir kompanije koju posjeduje britanski milijarder Richard Branson.

“Sviđa mi se titula ‘prvi pakistanski astronaut'”, kazala je Salim i dodala da je o letu u svemir sanjala još kao dijete.

O tome čak nije čitala, nego je to upisano u njenom DNK, rekla je.
Konkurencija u svemirskom turizmu

Uz nju su juče na svemirskom letu bili Amerikanac Ron Rosano i Britanac Trevor Beattie. U realizaciji komercijalnih letova Virgin Galactic takmiči se s kompanijom Blue Origin u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa koji takođe predlaže suborbitalne letove i već je poslao u svemir 31 osobu, prenosi Index.

Ali nakon nesreće u septembru 2022. na letu bez posade otvorena je istraga i završena krajem septembra zahtjevom američkog vazdušnog regulatora da se sprovedu izmjene kako bi se letovi mogli nastaviti.

Blue Origin je izjavio da “predviđa uskoro obnoviti letove”.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here