Home Svijet Sukob u Gazi narušio kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a

Sukob u Gazi narušio kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a

0
Sukob u Gazi narušio kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a

Guterres je izjavu dao tokom foruma u Dohi nakon što su Sjedinjene Države krajem sedmice u Vijeću sigurnosti UN-a stavila veto na nacrt rezolucije u kojoj se poziva na hitni humanitarni prekid vatre u sukobu između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

“Tražim od Vijeća sigurnosti UN-a da vrši pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i ponavljam apel za proglašenje humanitarnog prekida vatre. Nažalost, Vijeće u tome nije uspjelo, ali to ne znači da nije neophodno. Neću odustati od apela”, naglasio je Guterres.

Katarski premijer Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je u obraćanju prisutnima da će Doha nastaviti sa pritiskom na Izrael i Hamas da postignu primirje uprkos “slabim” šansama.

Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih lidera Hamasa, predvodi pregovore između militanata i Izraela.

Al Tani je istakao da su taoci oslobođeni iz Gaze zbog pregovora, a ne vojnih postupaka Izraela.

Direktor Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini naglasio je da je dehumanizacija Palestinaca omogućila međunarodnoj zajednici da toleriše neprestane napade Izraela na Gazu.

SAD i Izrael protiv su uspostavljanja prekida vatre jer smatraju da će od toga korist imati samo Hamas.

Washington podržava pauze u sukobima radi zaštite civila i omogućava oslobađanje talaca koje su uzeli pripadnici Hamasa u smrtonosnom napadu 7. oktobra na Izrael.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here