Home Svijet Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

0
Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Do sada je ove godine Kim proglasio Južnu Koreju “glavnim neprijateljem svoje zemlje”, odbacio agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i širenju, i zaprijetio ratom zbog “čak 0,001 milimetara” kršenja teritorija.

Pjongjang je također pojačao testove oružja, uključujući krstareće rakete, “podvodni sistem nuklearnog oružja” i hipersoničnu balističku raketu na čvrsto gorivo.

– Naša vojska je danas oko 09:00 sati otkrila nekoliko nepoznatih krstarećih projektila iznad voda sjeveroistočno od Wonsana, a obavještajne službe Južne Koreje i SAD-a provode detaljnu analizu – navodi se u saopćenju Združenog generalštaba.

Dodaje se da vojska “jača nadzor i budnost i pažljivo prati bilo kakve dodatne znakove i aktivnosti iz Sjeverne Koreje”.

Ranije ove sedmice, Sjeverna Koreja je objavila da je testirala novi kontrolni sistem za višecjevni bacač raketa za koji je rekla da će imati “povećanu” ulogu na bojnom polju.

Lansiranja krstarećih projektila izazvala su spekulacije stručnjaka da testira oružje prije nego što ga pošalje Moskvi za upotrebu u Ukrajini, piše FENA.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here