Home Svijet Ruska policija odvodila građane koji su prosjedovali zbog smrti Navaljnog: ”Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti”

Ruska policija odvodila građane koji su prosjedovali zbog smrti Navaljnog: ”Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti”

0
Ruska policija odvodila građane koji su prosjedovali zbog smrti Navaljnog: ”Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti”

Pred ruskim veleposlanstvima u gradovima širom svijeta poklonici njegovog djela ostavljali su poruke i cvijeće i palili svijeće.

Dok je smrt Alekseja Navaljnog u zapadnom svijetu među udarnim vijestima, u Rusiji ga se jedva spomenulo. U petosatnoj emisiji proruske televizijske voditeljice Olge Skebejeve smrti Navaljnog posvećeno je tek 30-ak sekundi.

Navaljni (47) je služio kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

U Berlinu, skupina od 500 do 600 ljudi, prema procjenama policije, okupila se sinoć ispred ruskog veleposlanstva skandirajući “Putin je ubojica” na mješavini ruskog, njemačkog i engleskog.

Neki su također skandirali “Putina u Haag”, misleći na Međunarodni kazneni sud koji istražuje moguće ratne zločine počinjene u Ukrajini,piše N1

Policija je upotrijebila barikade kako bi zatvorila cestu između veleposlanstva i gomile.

“Aleksej Navaljni čelnik je ruske oporbe i uvijek smo polagali nade u njegovo ime”, rekao je Rus zaogrnut u plavo-bijelu proturatnu zastavu.

Više od stotinu prosvjednika okupilo se sinoć i ispred ruskog veleposlanstva u Londonu, držeći transparente na kojima se Putin naziva ratnim zločincem, dok su stotine u Lisabonu održale tiho bdjenje. Pavel Elizarov, 28-godišnji Rus koji živi u Portugalu, rekao je da je Navaljni bio “simbol slobode i nade”.

Blizu ruskog veleposlanstva u Parizu okupilo se stotinjak prosvjednika s natpisima “Putin ubojica”.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here