Home Svijet Rusija drugu noć zaredom dronovima napala Kijev

Rusija drugu noć zaredom dronovima napala Kijev

0
Rusija drugu noć zaredom dronovima napala Kijev

… a prema prvim informacijama ukrajinske vojske, nije bilo žrtava i većeg razaranja, a sve su letjelice presretnute prije nego što su pogodile svoje mete, pišu Vijesti.ba.

– Na 504. dan agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, neprijatelj je izveo još jedan zračni napad na glavni grad, rekao je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave, u objavi na kanalu Telegram.

Reutersovi svjedoci u Kijevu čuli su eksplozije koje podsjećaju na zvuk sistema protuzračne odbrane koji presreće zračne objekte, navodi agencija.

Nije trenutno poznato koliko je dronova iranske proizvodnje Rusija lansirala i koliko ih je presretnuto.

Zračne uzbune iznad Kijeva i širom Ukrajine bile su oglašene više od dva sata, a napad se dogodio u jeku samita čelnika NATO-a u litvanskom Vilniusu, koji je Kremlj kritizirao, upozoravajući da će Moskva odgovoriti kako bi zaštitila vlastitu sigurnost.

Noć ranije, Rusija je lansirala 28 dronova na Kijev i južnu luku Odesu, a ukrajinska protuzračna odbrana oborila je 26 iranskih dronova Shahed.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će u srijedu u Vilniusu nazočiti inauguralnoj sjednici Vijeća NATO-Ukrajina, tijela koje je osnovano kako bi približilo Kijev i 31-člani transatlantski vojni savez, navodi Reuters.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here