Home Svijet Rezultati ankete: Među Amerikancima opada podrška za naoružavanje Ukrajine

Rezultati ankete: Među Amerikancima opada podrška za naoružavanje Ukrajine

0
Rezultati ankete: Među Amerikancima opada podrška za naoružavanje Ukrajine

Dvodnevna anketa je pokazala je da se samo 41% ispitanika složilo s izjavom da bi Washington “trebao pružiti oružje Ukrajini”, u poređenju sa 35% koji se s time ne slažu, a ostali nisu sigurni. Podrška američkim isporukama oružja smanjena je u odnosu na maj, kada je anketa Reuters/Ipsos pokazala da 46% Amerikanaca podržava slanje oružja, dok se 29% protivi.

Anketa je sprovedena dok su čelnici američkog Kongresa raspravljali o zahtjevu demokratskog predsjednika Joea Bidena za 24 milijarde dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu, od čega bi oko 17 milijardi dolara bila pomoć za odbranu.

Washington je obezbijedio 44 milijarde dolara za snabdijevanje Kijeva tenkovima, raketama i municijom koju je Ukrajina koristila za odbranu od ruske invazije u februaru 2022. godine. Ukrajinske snage su ponovo zauzele niz sela i naselja u kontraofanzivi koja je počela je u junu, ali su njeni vojnici bili sputani ogromnim ruskim minskim poljima i rovovima.

Neki republikanci, posebno oni koji imaju bliske veze s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, protive se pomoći.

“Smanjenje podrške ima negativan učinak na podršku Kongresa, a na kraju i na izglede za dodatne pakete pomoći“, rekla je Elizabeth Hoffman, direktorica kongresnih i vladinih poslova u Centru za strateške i međunarodne studije.

Dok je javna podrška SAD-a za isporuke oružja generalno jača među demokratama od početka invazije ruskih trupa, nedavni pad ukupne podrške bio je vođen promjenom stavova među Bidenovim demokratama.

Oko 52% demokrata podržalo je naoružavanje Ukrajine u najnovijoj anketi, u odnosu na 61% u maju. Među republikancima, podrška slanju oružja u Kijev pala je na 35% sa 39% u maju.

Anketa Reuters/Ipsos sprovedena je preko interneta širom zemlje, anketirajući 1.005 odraslih Amerikanaca.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here