Home Svijet Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma

0
Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji novog, revolucionarnog tretmana nazvanog mRNA terapija, staviće na probu efikasnost ovog medicinskog pristupa u borbi protiv brojnih oblika karcinoma, prenosi londonski dnevnik Guardian.

Ova ekperimentalna terapija primijenjena je za sada samo na pacijentima u bolnici Hamersmith u zapadnom Londonu, prenosi Tanjug.

Cilj kliničkog istraživanja je uspostavljane procjene bezbjednosti i efikasnost terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih oblika tzv. solidnih tumora.

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao “messenger RNK” – ili mRNA – koji funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere.

Cilj tretmana je da prepozna i bori se sa ćelijama raka koje oslobađaju te markere.

“Nove imunoterapije raka zasnovane na mRNK nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka”, objasnio je vođa ovog projekta doktor David Pinato sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato kaže da je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi i da može proći više godina prije nego što tretman postane široko dostupan pacijentima.

Međutim, novo ispitivanje postavilo je temelje za razvoj i uvođenje manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv kancerogenih oboljenja.

“Ovo nam neophodno da bismo mogli da preokrenemo tok kancerogenih oboljenja”, dodao je dr David Pinato.

Brojne nove vakcine protiv raka su u međuvremenu ušle u fazu kliničkih ispitivanja širom svijeta.

One se mogu svrstati u dvije osnovne kategorije: personalizovane imunoterapije protiv raka, koje se oslanjaju na ekstrakciju genetskog materijala pacijenta iz tumora i terapeutske imunoterapije protiv raka, kao što je terapija mRNA koja se testira u Londonu i koja je prilagođena određenoj vrsti maligniteta,pišu Vijesti

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here