Home Svijet Peking: U snažnoj oluji poginulo 11 ljudi

Peking: U snažnoj oluji poginulo 11 ljudi

0
Peking: U snažnoj oluji poginulo 11 ljudi

Vojni helikopteri su dignuti u zrak kako bi dostavili potrepštine putnicima zarobljenim u vozovima nakon što je snažna oluja opustošila kinesku prijestolnicu.

Oluja Doksuri se sa snagom supertajfuna prvo obrušila na Filipine, da bi u petak nastavila svoju putanju sjeverno prema Kini i pogodila kinesku južnu pokrajinu Fujian iz koje je evakuisano više stotina hiljada ljudi.

Obilne kiše sručile su se na Peking i okolicu u subotu, a količina padavina je u samo 40 sati dosegla količinu zabilježenu za cijeli juli.

Danas je državna kineska televizija CCTV obavijestila da je “u obilnim kišama poginulo najmanje 11 ljudi, a 27 se vode kao nestali”.

Vojna jedinica od 26 vojnika i četiri helikoptera sudjeluje u dostavi paketa s hranom i kabanica putnicima zarobljenim na i oko željezničke stanice u pekinškoj četvrti Mentougou.

Oko 150.000 stanovnika u toj četvrti je ostalo bez pitke vode te im se dostavljaju cisterne s vodom. Za proteklu noć je bila označena uzbuna na oluju ne samo za Peking već i susjednu pokrajinu Hebei.

Kina se ovog ljeta suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima koje naučna zajednica pripisuje klimatskim promjenama. Upozoravaju također da bi prolomi oblaka mogli izazvati još gore poplave od onih u julu 2012. kada je poginulo 79 ljudi.

No kineska meteorološka uprava prognozira da će Doksuri biti slabiji od tajfuna Meranti iz 2016., najjače oluje koja je pogodila kinesku obalu od 1949. godine i usmrtila najmanje 11 ljudi.

I dok prognoze govore o slabljenju Doksurija, približava se drugi tajfun Hanun koji bi gusto naseljeno obalno područje Kine mogao pogoditi ove sedmice.

Vlasti strahuju da bi Hanun mogao dodatno nanijeti štetu usjevima, posebino kukuruzu, prenosi Hina.


Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here