NaslovnicaSvijetPapa Franjo ogorčen zbog spaljivanja Kur’ana: “OSJEĆAM SE LJUTITO I ZGROŽENO”:

Papa Franjo ogorčen zbog spaljivanja Kur’ana: “OSJEĆAM SE LJUTITO I ZGROŽENO”:

Objavljeno:

spot_img

Papa Franjo izjavio je da ga je spaljivanje muslimanske svete knjige, Kur’ana, naljutilo i zgrozilo, a osudio je i odbacio dopuštenje tog čina kao oblika slobode govora.

– Svaka knjiga koja se smatra svetom treba se poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju – izjavio je papa u intervjuu za novine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ittihad, objavljenom u ponedjeljak.

– Osjećam se ljutito i zgroženo zbog ovih postupaka. Sloboda govora nikada ne bi trebala da se koristi kao sredstvo za prezir prema drugima i dopuštanje da se to odbaci i osudi – kazao je.

Demonstrant je prošle sedmice u glavnom gradu Švedske Stockholmu pocijepao i spalio Kur’an, što je rezultiralo oštrom osudom nekoliko država, uključujući Tursku, čiju podršku Švedska treba da dobije ulazak u vojni savez NATO.

Dok je švedska policija odbila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kur’ana, sudovi su poništili te odluke, navodeći da se narušava sloboda govora.

U nedjelju je islamska grupacija od 57 država saopćila da su potrebne kolektivne mjere kako bi se spriječila djela skrnavljenja Kur’ana i da se međunarodno pravo treba koristiti za zaustavljanje vjerske mržnje, javlja Reuters.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...