Home Svijet Papa: Crkva je otvorena za LGBT ljude

Papa: Crkva je otvorena za LGBT ljude

0
Papa: Crkva je otvorena za LGBT ljude

Franjo je, razgovarajući s novinarima u avionu kojim se iz Portugala vraćao u Rim, također rekao da je njegovo zdravlje dobro nakon operacije trbušne kile u junu.

Vraćajući se s katoličkog festivala Svjetskog dana mladih u Portugalu, 86-godišnji papa pojavio se u dobroj formi dok je otprilike pola sata odgovarao na pitanja na svojoj uobičajenoj tiskovnoj konferenciji nakon putovanja.

“Crkva je otvorena svima, ali…

Jedan ga je novinar podsjetio da je tokom putovanja rekao kako je crkva otvorena svima i upitao nije li nesuvislo da neki, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu dobiti neke sakramente.

To je bila očita referenca na činjenicu da ženama nije dopušteno postati svećenicama kroz sakrament svetog reda te da istospolnim parovima nije dopušteno sklopiti brak koji je također sakrament, prenosi Reuters.

“Crkva je otvorena svima, ali postoje zakoni koji reguliraju život unutar crkve”, rekao je. “Prema zakonima ne mogu sudjelovati u (nekim) sakramentima. To ne znači da je zatvoreno. Svako se unutar crkve susreće s Bogom na svoj način”, rekao je Papa.

Kazao je da službenici u crkvi moraju pratiti sve ljude, uključujući i one koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljivošću i ljubavlju majke.

Šta tvrdi Crkva o homoseksualcima?

Crkva uči da žene ne mogu postati svećenice jer je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole. Također, ne dopušta istospolne brakove pa čak ni blagoslove za istospolne parove, ali Franjo podržava građansko zakonodavstvo koje istospolnim parovima daje prava u područjima kao što su mirovine, zdravstveno osiguranje i nasljeđivanje.

Uči da istospolna privlačnost nije grešna, ali istospolni odnosi jesu, navodi Reuters.

Papa je rekao da ga je pomladilo ono što je vidio na katoličkom festivalu Svjetskog dana mladih u Portugalu.

Oko 1,5 miliona ljudi prisustvovalo je njegovoj završnoj misi u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici u nedjelju. Mnogi su vjernici spavali vani, jer su u subotu navečer ondje bili na bdijenju, a okupili su se na velikoj vrućini, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here