Home Svijet Najmoćnije zemlje svijeta usvojile deklaraciju o ratu, iz Ukrajine uslijedila oštra reakcija

Najmoćnije zemlje svijeta usvojile deklaraciju o ratu, iz Ukrajine uslijedila oštra reakcija

0
Najmoćnije zemlje svijeta usvojile deklaraciju o ratu, iz Ukrajine uslijedila oštra reakcija

Kada je posrijedi rat u Ukrajini, sukladno Povelji UN-a sve se države moraju suzdržati od toga da pribjegavaju prijetnjama ili upotrebi sile da bi pokušale osvojiti određene teritorije, a na štetu teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta bilo koje države”, zaključili su predstavnici zemalja G20. No u tekstu se eksplicitno ne spominje ruska “agresija” u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog summita G20 na Baliju.

Tada je u rezoluciji Vijeća sigurnosti stajalo da se “najoštrije osuđuje agresija koju je protiv Ukrajine počinila Ruska Federacija”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je ovakvu formulaciju teksta deklaracije. “S našeg stajališta ovo je vrlo dobar posao”, rekao je novinarima.

U deklaraciji je posebno istaknuto načelo po kojemu je upotreba nuklearnog oružja “nedopustiva”, a “pravedan mir mora se temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda, posebno na načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodao je, kazavši i da “napadi na civilnu infrastrukturu moraju prestati.”

Indija, domaćin summita G20, nastojala je pronaći ravnotežu između svoga tradicionalnog savezništva s Rusijom, iz koje New Delhi uvozi najveću količinu oružja, i svojega članstva u “četvorci”, kojoj pripada, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom.

Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava danas su započeli godišnji summit u New Delhiju davanjem stalnoga članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji. No blok je ostao duboko podijeljen u pogledu rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, a ostale zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.
Reakcija Ukrajine

Potom je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da zajednička deklaracija zemalja članica grupe G20 “nije ništa čime bi se mogle ponositi” te ih je kritiziralo jer u njoj ne spominju izrijekom Rusiju. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko objavio je snimku zaslona dijela zajedničke deklaracije.

Neki su dijelovi teksta precrtani crvenom bojom i ispravljeni, a taj tekst odražava ukrajinski stav po kojem je ta zemlja žrtva ničim izazvane ruske agresije. “U potpunosti je jasno da bi sudjelovanje ukrajinske strane na sastanku sudionicima G20 omogućilo bolje razumijevanje situacije”, napisao je na Facebooku.

Unatoč razočaranju ukupnim tekstom članice G20, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicama koje su odradile svoj dio posla da bi unaprijedile ukrajinsko stajalište u deklaraciji. “Ukrajina je zahvalna svim partnerima koji su pokušali u tekst unijeti odvažnije formulacije. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here