NaslovnicaSvijetKo je lider Hezbolaha i zašto niko na svijetu ne zna gde...

Ko je lider Hezbolaha i zašto niko na svijetu ne zna gde se on nalazi?

Objavljeno:

spot_img

Čitav svet je gotovo 90 minuta sa velikom pažnjom pratio obraćanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji se prvi put obratio javnosti od 7. oktobra, kada je Hamas otpočeo brutalan napad na Izrael i u jednom danu ubio više od 1.400 ljudi i oteo najmanje 240, koje i dalje drži kao taoce.

U svom obraćanja, lider Hezbolaha je otvoreno pretio Izraelu, ali i Americi, napominjujući da mogućnost od širenja sukoba postoji.

Ono što je svima zapalo za oko jeste da se nijednog trenutka nije znalo odakle se to tačno Nasralah obraća, kao i da li se uopšte nalazi u Libanu ili je negde drugde?

Naime, nije mnogo poznato o povučenom vođi grupe koju su Velika Britanija, SAD, Izrael i brojne druge države označile kao terorističku organizaciju.

Zna se da je šiitski sveštenik, da je rođen 31. avgusta 1960. godine, te da je postao vođa Hezbolaha 1992. godine, nakon što su izraelske snage ubile njegovog prethodnika.

Pokretu je pristupio deset godina ranije, a 1989. preselio se u Iran da završi religijske studije.

Nakon ubistva Abasa Al Musavija, Nasralah je preuzeo Hezbolah i odigrao ključnu ulogu u njegovom pretvaranju u političku i vojnu silu.

Zna se da ima bliske veze sa Iranom i njegovim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Hamneijem, koje datiraju iz 1981. godine, kada ga je prvi iranski vrhovni vođa, ajatolah Ruholah Homeini, imenovao za svog ličnog predstavnika u Libanu.

Činjenica je i da se Nasralah godinama nije pojavljivao u javnosti, navodno iz straha da će ga Izrael ubiti. Međutim, Hezbolah ga i dalje poštuje i redovno prati njegove televizijske govore koji se emituju na nedeljnom nivou, prenosi Telegraf.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...