Home Svijet Iran: SAD nas je obavijestio da mu stalna potpora Izraelu više nije u interesu

Iran: SAD nas je obavijestio da mu stalna potpora Izraelu više nije u interesu

0
Iran: SAD nas je obavijestio da mu stalna potpora Izraelu više nije u interesu

Tvrdnju je iznio iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, koji kaže da je dobio poruku preko posrednika, za kojeg se vjeruje da je Švicarska, prenosi Guardian. Navodi se i kako izjave iranskog ministra mogu biti dio propagande, ali da također odražavaju uvjerenje iranskog režima da Izrael gubi rat i politički i vojno. U opširnoj je objavi objašnjeno da je SAD poslao poruke Teheranu naglašavajući da ne želi regionalnu eskalaciju sukoba, ali ova tvrdnja Irana ide dalje.

“Preko posrednika smo obaviješteni da su u posljednjih 10 dana američka vlada i Bijela kuća došli do zaključka da ova vrsta stalne potpore Izraelu nije u interesu američkih političara i Bijele kuće i da SAD sada ima potrebnu volju zaustaviti ratne zločine izraelskog režima te da je za postizanje trajnog prekida vatre, slanje humanitarne pomoći, sprječavanje prisilnog raseljavanja i poštovanje palestinskih prava. Nadamo se da je ova vijest koja nam je prenesena istinita.”

Rekao je da će istinitost ove tvrdnje ovisiti o tome hoće li humanitarne pauze postati trajne. Amirabdollahian je bio vrlo kritičan prema tome što SAD nastavlja isporučivati oružje Izraelu, dok je od Izraela tražio da pokaže suzdržanost.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here