NaslovnicaSvijetBlinken odlazi u Peking u nadi da će smiriti strahove od raskida...

Blinken odlazi u Peking u nadi da će smiriti strahove od raskida između SAD-a i Kine

Objavljeno:

spot_img

… barem jednu stvar, kažu analitičari – pokazati da najvažniji bilateralni odnos na svijetu neće iskočiti iz šina, javlja Reuters.

Blinken će održati sastanke u Kini od 18. do 19. juna i možda će se sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, rekli su izvori. On će biti najviši zvaničnik američke vlade koji je posjetio Kinu otkako je Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

Na brifingu prije putovanja u srijedu, američki zvaničnici rekli su da ne očekuju da će putovanje donijeti proboj u načinu na koji se SAD i Kina odnose jedni prema drugima. To je uslijedilo nakon napetog večernjeg telefonskog razgovora s Blinkenom u utorak tokom kojeg je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao SAD-u da se prestanu miješati u kineska pitanja.

Posjeta, koja bi mogla postaviti pozornicu za niz drugih diplomatskih angažmana, uključujući sastanak između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena kasnije tokom godine, pokazala bi da dva rivala nisu odustala od diplomatije.

– Obje strane žele pokazati ostatku svijeta da odgovorno upravljaju odnosom – rekao je Andrew Small, viši saradnik u programu njemačkog Marshall fonda za Aziju.

– Za Kinu, najvažnija publika je globalni jug. Za SAD su to partneri i saveznici. Tako da čak i provođenje inicijativa ima neku korist i za Washington i za Peking – kazao je on.

Bilateralni odnosi su se pogoršali u cijelosti, što je izazvalo zabrinutost da bi njihovo rivalstvo moglo prerasti u sukob oko Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njen. Dvije zemlje su također u sukobu oko pitanja koja se kreću od trgovine i mikročipova do ljudskih prava, piše FENA.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...