Home Sport Džemidžić negirao navode Ukrajinaca o plaćanju za mjesto među Zmajevima, Topić: Ovo je raspad sistema

Džemidžić negirao navode Ukrajinaca o plaćanju za mjesto među Zmajevima, Topić: Ovo je raspad sistema

0
Džemidžić negirao navode Ukrajinaca o plaćanju za mjesto među Zmajevima, Topić: Ovo je raspad sistema

Generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine gostovao je na Federalnoj televiziji, gdje su gosti bili još i selektor Savo MIlošević, bivši reprezentativac Marko Topić, te novinar Edin Isanović.

Jedna od prvih tema razgovora bile su insinuacije ukrajinskih medija da svi reprezentativci Bosne i Hercegovine, svi osim Edina Džeke, plaćaju 20 hiljada eura kako bi bili pozivani u A selekciju, što je Džemidžić demantovao.

“Vi i sami danas znate koliko je danas medija, koliko špekulacija, koliko neistina koje se plasiraju. Nuiti smo mi slaba reprezentacija, niti se kome daju iznosi novca koje ste vi sada spomenuli vezano za pozivanje u reprezentaciju, jer zna se da je poziv u reprezentaciju sveta stvar i svaki igrač će se odazvati na njega. Treća stvar, mislim da će ovo biti dodatni motiv za naše igrače, da pokažu ono što zaista znaju”, rekao je Džemidžić, pa nastavio:

“Nećemo dozvoliti da bilo ko umanjuje značaj ono što je uradila reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu, ali i velikim reprezentacijama se, poput Njemačke, desi neki pad. Ali svaki pad je neki let. Moramo zbiti redove. Nastoji se unijeti nemir u redove reprezentativaca, stručnog štaba i svoih nas koji radimo ui administraciji.”

Marko Topić je kritikovao rad saveza, a posebno rezultate posljednjih kvalifikacija.

“Vidimo svi po rezultatima, koliko smo utakmica izgubili i protiv kojih protivnika, kada vidimo gol razliku, koliko smo golova dali, koliko smo golova primili. Kad vidimo da je svake 3- utakmice novi selektor.. Gospodin Džemidžić kaže da se svakoj reprezentaciji događa neki pad. Ovo kod nas nije pad. Ovo je raspad sistema i igurno sa ovim prikazanim u ovim kvalifikacijama ovo su najgore kvalifikacije u historiji”, rekao je Topić.

Savo Milošević govorio je o kriterijima odabira igrača za reprezentativni dres.

“Što se tiče kriterija, ja se trudim, iako je u reprezentacijama malo drugačije, malo komplikovanije, da biram u odnosu na ono što je fudbal 21. vijeka. Igrač mora da ima jednu od 3 stvari ako želi da se bavi fudbalom: ili da ima brzinu, ili da brzo razmišlja, ili da svojom igrom ubrzava igru tima. To su parametri po kojima ozbiljni ljudi biraju igrače. Mi smo što se toga tiče onako… Slažem se u nekim ocjenama da ovaj tim po tim nekim stvarima možda ne može da se poredi sa nekim prethodnim timovima koje je imala Bosna, definitivno. Ali, u svakom slučaju ovo je tim sa dovoljno kvaliteta da proba da napravi dobar rezultat u baražu. Najveći minus je upravo taj nedostatak brzine, kada se nađemo nasuprot ozbiljnih ekipa, onda je to veliki problem. To može da se taktički anulira timskom igrom, zajedničkom igrom i zalaganjem na terenu i davanjem 100 posto, pa čak i više od toga”, rekao je Milošević.

Edin Isanović se nada da će Savo Milošević izvući pouke iz četiri meča na kojima je bio na kormilu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Naš selektor malo uljepšava stvarnost koliko je dobra. Moram ga napomenuti da je njegova gol razlika 4:1, da se trebamo malo suočiti sa realnošću. Želio bih da ga pitam po kojem je kriteriju Hamulić dobio poziv u reprezentaciju i zna li kada je posljednji pogodak postigao? Mislim da je prvi korak koji je Izvršni odbor napravio odlazak Ivayla Peteva koji je u jednom teškom trenutku došao i u drugom ciklusu izborio Ligu A Lige nacija. U jednom trenutku se tražila karta više na utakmici protiv Crne Gore, ali njemu nije produžen ugovor i na kraju krajeva zbog njegovog rezultata igramo ovaj baraž. Druga stvar, tri selektora u u deset utakmica, to pokazuje jednu neozbiljnost, da ne postoji sistem da su ishitrene odluke Izvršnog Odbora. Realno, nemamo reprezentaciju od prije deset godina. Na kraju krajeva, 41 igrač je pozvan u tih 10 utakmica. Nije se tu znalo ni ko šta radi, svaki selektro je nosio nešto svoje. Igrači su izgubljeni, ne znaju šta se dešava i mislim da ova tri mjeseca do marta treba podići atmosferu, da se razgovara sa njima i da ove kvalifikacije što prije zaboravimo.”, rekao je Isanović.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će polufinale baraža 21. marta na domaćem terenu protiv selekcije Ukrajine, a ukoliko prođe tu prepreku, u finalu će naći boljeg između selekcija Islanda i Izraela.

 

 

(24sata.info / N1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here