Home Sport Bivši olimpijac optužio Đokovića: “On mora biti suspendiran. To je pravilo”

Bivši olimpijac optužio Đokovića: “On mora biti suspendiran. To je pravilo”

0
Bivši olimpijac optužio Đokovića: “On mora biti suspendiran. To je pravilo”

Foto: REUTERS

Ne stišava se bura oko doping kontrole koja je razbjesnila Novaka Đokovića na Davis Cupu.

Samo sat i pol prije ključnog meča protiv Camerona Norriera za prolaz u polufinale Davis Cupa, antidopinška agencija je tražila srpskog tenisača da se testira na doping.

“U 20 i više godine moje karijere nikad mi se nije dogodilo da sat i pol prije meča moram ići na doping kontrolu. Imam svoju rutinu, ne treba mi odvlačenje pozornosti s uzimanjem krvi i urina”, poručio je Đoković koji se žalio na tajming testiranja na doping.

Zbog toga Marc Madiot, nekadašnji francuski biciklist i olimpijac, tvrdi da bi Đoković trebao biti suspendiran jer se nije htio odmah podvrgnuti testiranju na doping:

“Imamo pravilo kontrole prije i poslije natjecanja. Ako antidoping tijelo radi svoj posao, Đoković mora biti suspendiran. Odbio je test prije natjecanja, napravio je jedan poslije. U biciklizmu, podvrgavate se testu, ako odbijete, test je pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo odbiti testiranje, to je pravilo”, kazao je Madiot za RMC pa nastavio:

“U asortimanu doping proizvoda, postoje proizvodi koji se mogu otkriti tijekom ograničenog vremena. Ako ne odradite provjeru prije početka natjecanja, vrijeme dok se natječe vam omogućava da eliminirate tragove dopinga. Zbog toga je uvedeno testiranje prije natjecanja, nije realno da su ga samo upozorili, to onda više nije nasumična provjera”, zaključio je.

Inače, Madiot važi za veoma kontroverznu osobu. U prošlosti je govorio kako se ženama ne bi trebalo dozvoliti takmičenje u biciklizmu jer njemu to ne izgleda lijepo. Tokom svoje profesionalne karijere učestvovao je na OI 1980. godine, a Tour de France je vozio devet puta.

Dodajmo kako su Talijani porazili Srbiju u meču za finale Davis Cupa.

(24sata.info/n1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here