NaslovnicaRegijaZagreb da imenuje trg po žrtvama Ahmića, Kordić je sramota hrvatskog naroda

Zagreb da imenuje trg po žrtvama Ahmića, Kordić je sramota hrvatskog naroda

Objavljeno:

spot_img

“Mi, aktivisti i aktivistkinje iz dolje potpisanih organizacija civilnog društva, upućujemo izjavu za javnost, jer smo zgroženi snimkom na kojem ratni zločinac Dario Kordić kaže da bi ponovio sve ono što je činio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Naime, na snimku koji je nastao na druženju, Dario Kordić je dao gotovo prijeteći odgovor na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: „Je li vrijedilo zatvora i rata?“. „Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila“, odgovorio je Kordić.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, dokazao je da je Republika Hrvatska „rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a, te da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“ Isti sud je ustanovio i presudio da su zločini u Ahmićima bili zločin protiv čovječnosti. Dario Kordić je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Podsjećamo, u Ahmićima, a čije bi zločine Dario Kordić ponovio, ubijeno je 116 osoba. Od tog broja 32 su bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije mjesne džamije su uništene. Zločin je počinjen na svirep način, žrtve su spaljene. Među ubijenim su cijele obitelji. Tijela svih nestalih još uvijek nisu pronađena.

Dario Kordić, bio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i jedna od vodećih ličnosti u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995. Danas je magistar katoličke teologije. Diplomu je stekao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Neprihvaljivo nam je rehabilitiranje ratnih zločinaca. Apeliramo prema vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da ratni zločinci nisu heroji. Osuđivanje njihovih djela, naša je civilizacijska odrednica. Ne samo kao izraz poštovanja prema žrtvama iz prošlosti, nego i zbog našeg odnosa prema budućnosti.

Pozivamo Grad Zagreb, da imenuje jedan trg po Ahmićkim žrtvama. Od Gradske skupštine – Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a kojem smo prijedlog predali u travnju ove godine, još uvijek nismo dobili odgovor. Međutim, gestama osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, naša inicijativa postaje još relevantnija. Samo sa trgom, gdje će se mlade generacije moći educirati o našoj tragičnoj prošlosti, Bosna i Hercegovina i Hrvatska mogu kročiti zajedno prema svjetlijoj budućnosti.”

Potpisnici saopćenja su: Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb, Centar za građansku hrabrost, Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Sarajevo i Ženska mreža Hrvatske, pišu Vijesti.ba.Haber.ba

Posljednje objavljeno

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Pročitaj i ovo