NaslovnicaRegijaVućić i Kurti pozvani u Brisel na sastanke

Vućić i Kurti pozvani u Brisel na sastanke

Objavljeno:

spot_img

Čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Albin Kurti pozvani su u Brisem krajem ove sedmice gdje će na marginama sastanka na vrhu EU-a razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa, najavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

– Čelnici Kosova i i Srbije pozvani su na sastanke podrške Dijalogu na marginama Evropskog vijeća kasnije ove sedmice – rekao je Stano.

Samit EU-a održava se u četvrtak i petak, a prema diplomatskim izvorima, Kurti i Vučić trebali bi biti u Briselu u četvrtak. Isti izvori navode da ovdje nije riječ o sastanku njih dvojice, nego da će oni imati odvojene sastanke.

Tokom proteklog vikenda u posjeti Beogradu i Prištini bili su posebni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, posebni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) te predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

– Razgovori posebnog izaslanika Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni – rekao je Stano.

Nakon što su 27. februara Vućič i Kurti postigli saglasnost o sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara. Iako EU tvrdi da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ispoštovati neke obveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Albanski premijer Albin Kurti ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput Republike Srpske u BiH.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tokom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku te da će se razgovori nastaviti.

– To uključuje i moderni evropski prijedlog statuta zajednice općina sa srpskom većinom. Očekujemo da obje strane brzo djeluju i pokažu da su privržene procesu normalizacije ispunjavanjem obveza preuzetih u dijalogu iz sporazuma o putu prema normalizaciji i svih prethodnih sporazuma bez ikakvih uvjeta ili odgađanja – rekao je Stano.

Odnosi između Srbije i Kosova iznimno su napeti, naročito nakon 24. septembra, kada je oko 30 naoružanih Srba upalo u selo Banjska na većinski srpskome sjeveru Kosova i zabarikadiralo se u srpski pravoslavni samostan.

Policija je nakon pucnjave zauzela samostan. U pucnjavi su ubijena trojica napadača i jedan kosovski policajac.

Kosovo optužuje Srbiju da stoji iza toga napada i da je njegov cilj bio zauzeti sjeverni dio na kojem su Srbi u većini. U EU-u izbjegavaju javno reći ko stoji iza toga napada, tvrdeći da čekaju da se utvrde sve činjenice.

Srbija negira povezanost s tim napadom i tvrdi da su to organizirali lokalni Srbi. Međutim, u Srbiji je proglašen dan žalosti za poginulim osobama koje su sudjelovale u tom napadu, prenosi Hina.Haber.ba

Posljednje objavljeno

Uvod u poskupljenje struje? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog...

Državljanin BiH uhapšen pri pokušaju ulaska u Austriju uprkos trajnoj zabrani

Naime, tokom kontrole policija je uočila da nešto nije u redu sa dokumentima...

Dodik ponovo talasa: Što je problem “velika Srbija”? Legitiman politički cilj će kad-tad biti ostvaren

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je srpska nacionalna država na...

Pročitaj i ovo

Uvod u poskupljenje struje? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog...

Državljanin BiH uhapšen pri pokušaju ulaska u Austriju uprkos trajnoj zabrani

Naime, tokom kontrole policija je uočila da nešto nije u redu sa dokumentima...