Home Regija U Ulcinju zaključeno prvo istospolno partnerstvo: Muškarci iz inozemstva stali na “ludi kamen”

U Ulcinju zaključeno prvo istospolno partnerstvo: Muškarci iz inozemstva stali na “ludi kamen”

0
U Ulcinju zaključeno prvo istospolno partnerstvo: Muškarci iz inozemstva stali na “ludi kamen”

Nakon skoro dvije godine otkad je u Crnoj Gori stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, u Ulcinju je prošlog mjeseca zaključeno prvo takvo partnerstvo.

Bez djece
Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Mirjeta Đoni potvrdila je Vijestima da su sudbonosno “da” pred matičarima u Ulcinju izgovorili muški partneri, koji su iz inozemstva.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, na prijedlog vlade Duška Markovića, Skupština je sa 42 glasa usvojila 1. jula 2020. Prema tadašnjim najavama, najmanje 20 parova čekalo je mogućnost da se vjenča. Primjena tog zakona počela je 15. jula 2021.

Otada, po zaključenim brakovima pripadnika LGBT populacije u Crnoj Gori, uvjerljivo prednjači Budva. Kako su Vijesti već objavile, do januara ove godine u tom gradu zabilježeno je ukupno 26 upisa u Registar životnih partnerstava lica istog pola.

Zakonom je, između ostalog, predviđeno da homoseksualne osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, što su prava koja ih izjednačavaju s heteroseksualnim brakovima.

Priložiti dokaze
Ali Zakon ne dozvoljava istospolnim parovima usvajanje djece. Izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu Zakon ne daje, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera. Sadrži i jasnu obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako ono nema bližeg srodnika.

Ključne razlike prilikom čina vjenčanja su u nazivima gdje umjesto “suprug-supruga” u Registru životnih partnera piše “partner-partner”, odnosno “partnerka-partnerka”.

Zainteresirani moraju i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi.

Nakon usvajanja Zakona Marković je saopćio da je “ovo veliki iskorak u pravom smjeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije”.

-U evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja – kazao je tada.

Mirjeta Đoni kazala je da je u Ulcinju od početka godine do 20. juna ukupan broj vjenčanja i naknadnih upisa iznosio 58 – vjenčanja je bilo 45, a naknadnih upisa u Matični registar vjenčanih 13.

Šest brakova
U januaru je sklopljeno šest brakova, a bila su i četiri naknadna upisa, u februaru je bilo devet vjenčanja, u martu tri i pet upisa, u aprilu 12 vjenčanja i dva upisa, u maju osam vjenčanja i u junu sedam uz dva naknadna upisa.

Đoni je navela da je od ukupnog broja vjenčanja na teritoriji općine Ulcinj, 14 obavljeno van zgrade općine na raznim destinacijama grada.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here