Home Regija Slovenija: Mura probila nasip, evakuisano nekoliko sela; Nove oluje popodne

Slovenija: Mura probila nasip, evakuisano nekoliko sela; Nove oluje popodne

0
Slovenija: Mura probila nasip, evakuisano nekoliko sela; Nove oluje popodne

Komandant civilne zaštite Srećko Šestan, rekao je za TV Slovenija da se situacija pogoršava, jer je rupa u nasipu sve veća.

– Inženjerske službe pokušavaju da zapuše rupu, ali ne uspevaju sa mehanizacijom koju imaju na raspolaganju – rekao je on, prenosi agencija STA.

Prema njegovim riječima, istražuju se mogućnosti bacanja betonskih blokova iz helikoptera, što otežavaju vremenske prilike.

Šestan je rekao da je evakuacija naređena jer je to jedini način da se spriječe žrtve.

– Ako voda počne da plavi zemlju, nasip će se urušiti i talas vode će proći kroz 10 sela – rekao je on.

Mura trenutno ima drugi najveći vodostaj zabeležen u istoriji. Uzvodno u Austriji nivo vode i dalje raste.

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem dijelu zemlje otklanjaju posljedice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana.

Mura trenutno ima drugi najveći protok u istoriji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo rijeke kod Graca u Austriji sve više raste.

Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo rijeka u većem dijelu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.

Međutim, tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u sjevernom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno mijenjaju.

Zbog opasnosti od lavine u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su iz predostrožnosti evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, u Koroškoj Beli.

Načelnik opštinske Civilne zaštite Igor Arha potvrdio je da su klizište Urbas u subotu pregledali geolozi koristeći i dron, ali nisu mogli da donesu konačnu odluku o evakuaciji s tog područja.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke.

Spasilačke ekipe će pokušati da se probiju do još nepristupačnih mjesta i zaseoka, nastaviće se rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture.

Zbog uništene infrastrukture pojedini dijelovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema riječima nadležnih, ima dovoljno.

– Trenutno u mnogim mestima i dalje pada umjerena kiša, stigao je novi olujni talas koji će biti kratkotrajniji. Ujutro će padavine nakratko prestati, ali popodne se očekuju intenzivniji pljuskovi čak i manji grad i udari vetra – rekao je jutros za Val 202 meteorolog Blaž Šter.

Prema njegovim riječima, olujni talas zahvatiće veći dio Slovenije, a intenzitet padavina će varirati od mjesta do mjesta.

Rijeke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju, a tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u subotu da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je nanijeta nezamisliva i “vjerovatno veća od pola milijarde eura”.

Sava kod NE Krško ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopšteno je iz NEK, preneo Radio Slobodna Evropa.

Naglašeno je da nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom proteklih oluja i vanrednih događaja. prenosi n1Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here