Home Regija Hrvatska: Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja migranata iz BiH

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja migranata iz BiH

0
Hrvatska: Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja migranata iz BiH

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih i dvojice turskih državljana kojom ih tereti da su od kolovoza 2022. do 15. lipnja 2023. iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca.

Tužilaštvo je objavilo da su optužnicom obuhvaćeni hrvatski državljani u dobi od 52, 23, 19, 22 i 45 godina, te turski državljani starosti 39 i 46 godina, prenosi Hina.

Uskok je precizirao da 52-godišnjaka tereti da je u Hrvatskoj i BiH povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i zasad nepoznatu osobu iz BiH radi stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranim nedozvoljenim prevođenjem većeg broja stranih državljana iz BiH u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza, te njihovim daljnjim organiziranim transferom do dogovorenih odredišta na području drugih država članica EU.

Prema Uskoku, dogovarana novčana naknada bila je od 1.500 do 4.500 eura po odrasloj osobi, dok je za djecu iznos naknade bio upola manji, a stranci su prebacivani u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza na području Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Uskok ističe da se 52-godišnjak okoristio za najmanje 169.350 eura, 23-godišnjak za 6.500 eura, 19-godišnjak za 1.700 eura, 22-godišnjak za 800 eura, 45-godišnjak za 100 eura, 39-godišnjak za 500 eura, a 46-godišnjak za zasad neutvrđeni iznos.

U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženika, dok je zagrebački Županijski sud, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor protiv jednog optuženika, te ga je u odnosu na dvojicu optuženika produžio.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here