Home Regija Bećirović razgovarao s predstavnicima Bošnjaka Sjeverne Makedonije

Bećirović razgovarao s predstavnicima Bošnjaka Sjeverne Makedonije

0
Bećirović razgovarao s predstavnicima Bošnjaka Sjeverne Makedonije

Domaćini su informirali dr. Bećirovića da, prema Popisu iz 2021. godine, u Sjevernoj Makedoniji živi 16.000 Bošnjaka.

Ustav ove zemlje Bošnjacima garantira sva manjinska prava, tako da se u školama, gdje postoji objektivna potreba, nastava može organizirati i na bosanskom jeziku, a gdje je manji broj djece koja govore bosanski jezik, izučava se predmet „Jezik i kultura Bošnjaka“. Bošnjaci Sjeverne Makedonije Bosnu i Hercegovinu smatraju matičnom domovinom.
Institucije Bosne i Hercegovine su zahvaljujući i njihovom zalaganju, proteklih trideset godina intenzivno razvijale ekonomske, kulturne i diplomatske odnose sa Sjevernom Makedonijom.

Dr. Bećirović se zahvalio na gostoprimstvu i istakao kako Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre bilateralne odnose sa Sjevernom Makedonijom, te da, između dvije zemlje, nema otvorenih pitanja.

Tokom razgovora dr. Bećirović je pozvao Bošnjake Sjeverne Makedonije da posjećuju Bosnu i Hercegovinu, te da, u saradnji sa bosanskohercegovačkim institucijama, jačaju saradnju, povjerenje i dobre odnose između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine, koji žive bilo gdje izvan matične domovine, a imaju osjećaj pripadnosti dvjema domovinama, mogu doprinijeti uspostavljanju, razvoju i jačanju veza Bosne i Hercegovine sa mnogim zemljama u svijetu, zaključio je Bećirović.

Domaćini razgovora su bili predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Munir Kolašinac i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije, Dževad Hot.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here