Home Magazin Zašto žene boli glava pred ciklus?

Zašto žene boli glava pred ciklus?

0
Zašto žene boli glava pred ciklus?

Uobičajeni simptomi uključuju tupu pulsirajuću ili jaku pulsirajuću glavobolju, osjetljivost na svjetlost, mučninu, umor, vrtoglavicu i još mnogo toga.

Iako je teško, postoje načini da se ovi trenuci olakšaju, kao i načini da se ona prevernira.

Šta je migrena? Kakav je to osjećaj?
Migrena je više od teške glavobolje. To je neurološko stanje, sa nizom simptoma koji mogu uključivati iscrpljujući bol na jednoj strani glave, koji možete opisati kao pulsirajući, piše Clevelandclinic.org.

Menstrualne migrene, poznate i kao hormonske glavobolje, dešavaju se neposredno prije ili tokom menstruacije kod žene (2 do 3 dana prije ili tokom menstruacije). One se mogu pogoršati kretanjem, svjetlošću, mirisima ili zvukom. Simptomi mogu trajati nekoliko sati, ali i danima.

Procjenjuje se da su 70% ljudi koji pate od migrene žene. Od ovih žena, 60% do 70% navodi vezu između njihove menstruacije i njihovih napada migrene.

Žene doživljavaju napade migrene tri puta češće od muškaraca.

Menstrualna migrena je jedna od nekoliko vrsta migrenskih glavobolja. Primjeri drugih migrena uključuju migrenu sa aurom, migrenu bez aure i hroničnu migrenu.

Šta su hormoni? Šta je estrogen?
Hormoni se često nazivaju “hemijskim glasnicima” vašeg tijela. Oni su u vašim organima, tkivima i krvotoku i proizvode ih endokrine žlijezde. Primjeri endokrinih žlijezda uključuju vašu štitnu žlijezdu, nadbubrežne žlijezde i hipofizu.

Ako imate premalo određenog hormona, ili previše, to može da izbaci cijeli vaš sistem iz ravnoteže.

Estrogen i progesteron su dva glavna seksualna hormona kod žena. Estrogen uzrokuje ženske fizičke karakteristike, pokreće pubertet i pomaže u reprodukciji. Takođe utiče na vaš holesterol, kontroliše vaš menstrualni ciklus, štiti zdravlje kostiju i utiče na vaše srce, kožu, kosti, mozak i druga tkiva.

Uglavnom ga proizvode vaši jajnici.

Vaši nivoi estrogena se mijenjaju. Najveći su u sredini vašeg ciklusa, a najmanji kada ste na menstruaciji. Kada ste u menopauzi, oni padaju veoma nisko.

Kakva je veza između hormona i glavobolje?
Glavobolje kod žena, posebno migrene, povezane su sa promjenom nivoa estrogena. Nivoi estrogena opadaju neposredno prije početka vašeg menstrualnog toka (menstruacije).

Predmenstrualne migrene se redovno javljaju tokom ili nakon vremena kada ženski hormoni, estrogen i progesteron, padaju na najniže nivoe.

Napadi migrene se obično poboljšavaju tokom trudnoće. Međutim, neke žene su prijavile da su njihove migrene počele tokom prvog tromjesečja trudnoće, a zatim su nestale.

Koja je razlika između menstrualnih migrena i drugih vrsta migrene?

Menstrualne migrene su izazvane padom estrogena. Druge migrene mogu biti izazvane stresom, propuštanjem obroka, kofeinom ili mnogim drugim razlozima.

Koliko su česte menstrualne migrene?
Većina su žene, najmanje 60% tih žena primjetilo je korelaciju između menstrualnog ciklusa i migrene. Drugim riječima, primjetili su da dobiju migrenu neposredno prije ili tokom menstruacije.

Kada počinju menstrualne migrene?

Menstrualne migrene mogu početi do tri dana pre menstruacije.

Dok migrene mogu da počnu kada ste dijete, menstrualne migrene ne mogu da počnu dok ne počne menstruacija. Žene koje imaju menstruaciju su te koje dobijaju menstrualne migrene,pišu Nezavisne

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here