Home Magazin Tri jedinstvena simptoma koja se javljaju u leđima, a mogu ukazivati na rak kostiju

Tri jedinstvena simptoma koja se javljaju u leđima, a mogu ukazivati na rak kostiju

0
Tri jedinstvena simptoma koja se javljaju u leđima, a mogu ukazivati na rak kostiju

Iako je bol u leđima uobičajena tegoba i često nije povezana s rakom kostiju, važno je biti svestan znakova koji bi mogli upućivati na to stanje. Rak kostiju je, kao i svaki drugi rak, važno otkriti na vrijeme kako bi šanse za izlječenje bile veće.

Najčešći simptomi raka kostiju su stalna bol u kostima, otekline i osjetljivost, neobjašnjivi prijelomi i ograničen raspon pokreta (vjerovatno uzrokovan tumorom u blizini zgloba),piše

Bolovi u leđima, naročito u donjem dijelu leđa, vrlo su česti. Ali ako je bol uporna ili povezana s drugim zabrinjavajućim znakovima, trebalo bi posjetiti lekara. Express je naveo tri pokazatelja koja bi neko s bolovima u leđima trebalo da uzme u obzir kada sumnja na rak kostiju.

Stalna i neobjašnjiva bol
Ako imate uporne i jake bolove u leđima, koji se ne smanjuju ni nakon odmora ili uzimanja lijekova, to je znak za sumnju.

Lokalizovana bol
Bol kod raka kostiju često je lokalizovana na određeno područje kičme ili određenu kost.

Bol koja se javlja noću
Bol kod raka kostiju može biti izraženija noću ili tokom razdoblja tjelesne aktivnosti, prenosi Index.hr.

Prema savjetu ljekara, kod raka kostiju uglavnom će se javiti još neki simptomi poput otekline, osjetljivosti ili primjetne kvržice u blizini mjesta bola. Ako imate genetsku predispoziciju za rak kostiju, možda ste izloženi većem riziku. Rak kostiju može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće se dijagnostikuje kod djece i mladih odraslih osoba.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here