Home Magazin Šta se dogodi ako slučajno popijete lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Šta se dogodi ako slučajno popijete lijekove kojima je istekao rok trajanja?

0
Šta se dogodi ako slučajno popijete lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Stručnjaci ističu da u nekim slučajevima možete uzeti lijekove kojima je istekao rok trajanja, no treba biti oprezan.

“Postoje neki lijekovi na recept koji su zapravo štetni i mogu biti toksični za ljudsko tijelo nakon isteka roka trajanja. No, ako popijete lijekove koji se izdaju bez recepta, a istekao im je rok, jednostavno neće više biti tako učinkoviti”, objasnila je za Health Stacey Curtis, ljekarnica i klinička izvanredna profesorica na Fakultetu farmacije Sveučilišta Florida.
Nekoliko je čimbenika važno

Postoji nekoliko čimbenika – dob osobe, vrsta lijeka, način na koji je pohranjen i koliko mu je rok trajanja – koji mogu učiniti uzimanje lijekova kojima je istekao rok trajanja rizičnijim.

Nakon što istekne rok trajanja, farmaceutska tvrtka ne može jamčiti da će lijek bez recepta biti potpuno učinkovit i siguran. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da se ne koriste lijekovi kojima je istekao rok, no Health piše da ni ti navedeni rokovi nisu baš sasvim crno-bijeli.

Curtis navodi da se neki lijekovi mogu koristiti i mjesecima nakon isteka roka, ali vjerojatno neće biti jednako učinkoviti. Za određene lijekove protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta potrebno je pridržavati se roka valjanosti prema uputama, savjetuje Ashley Garling-Nañez, klinička docentica na Sveučilištu Texas.

“Sve što je u tekućem obliku – kapi za oči, uši, sprejevi za nos, tekućine protiv kašlja i slično – to neće biti sigurno nakon isteka roka jer imaju tendenciju rasta bakterija”, objasnila je.
Kako ispravno čuvati lijek?

Proizvodi koji sadrže aspirin također mogu biti nesigurni nakon isteka roka valjanosti, dodala je, jer taj lijek ima tendenciju razgradnje.

Djeca, stariji ljudi i oni s drugim zdravstvenim problemima možda bi trebali izbjegavati sve lijekove bez recepta kojima je istekao rok trajanja kako bi bili oprezni.

Važno je i kako se lijekovi čuvaju. Ako se lijekovi nepravilno skladište, mogu postati neučinkoviti prije isteka roka trajanja, kažu stručnjaci. Primjerice, lijekove nipošto ne bi trebalo držati na prozorskoj dasci ili bilo gdje gdje ima puno sunčeve svjetlosti, kao niti u ruksaku ili torbi koja vam stoji u prtljažniku.

“Tako će zapravo prije isteći jer će vrućina puno brže razgraditi lijek”, objasnila je Garling-Nañez.

Curtis navodi da isto vrijedi i za lijekove koji se čuvaju u kupaonici. “Tuširanje stvara vrlo toplo, vlažno okruženje, što može utjecati na lijekove koji se nalaze u kupaonici.”

Garling-Nañez također preporučuje da uvijek bacite lijek ako se čini da se raspada, ima čudnu boju ili općenito izgleda neipsravno.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here