Home Magazin Šta magnezij čini za naše tijelo i koliko nam je potreban?

Šta magnezij čini za naše tijelo i koliko nam je potreban?

0
Šta magnezij čini za naše tijelo i koliko nam je potreban?

1. Metabolizira važne hranjive tvari​

Magnezij je kofaktor u enzimskim reakcijama odgovornim za metaboliziranje hranjivih tvari, uključujući ugljikohidrate, proteine ​​i masti. Pomaže u pretvorbi hrane u energiju i pomaže tijelu da učinkovito iskoristi primljene kalorije.

Primarni izvor energije u tijelu, adenozin trifosfat (ATP), zahtijeva magnezij za svoju sintezu. Bez odgovarajuće količine magnezija, proizvodnja energije može biti ugrožena, što dovodi do umora i smanjene fizičke sposobnosti, piše Times of India.
2. Održava kosti zdravima​

Magnezij je neophodan za održavanje jakih i zdravih kostiju. Djeluje u kombinaciji s kalcijem i vitaminom D za promicanje mineralizacije i strukture kostiju.

Nedostatak magnezija može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od osteoporoze.
3. Održava srce zdravim​

Magnezij igra ključnu ulogu u zdravlju srca. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka jer utječe na širenje i sužavanje krvnih žila. Odgovarajuće razine magnezija povezane su sa smanjenim rizikom od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
4. Pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića

Mišići, uključujući srce, oslanjaju se na magnezij za pravilan rad. Neophodan je za mišićne kontrakcije i opuštanje. Nedostatak može rezultirati grčevima u mišićima, slabošću i nepravilnim srčanim ritmovima.
5. ​Pomaže u funkciji živaca​

Magnezij je uključen u prijenos signala između živčanih stanica i mišića. Pomaže u regulaciji neurotransmitera i ključan je za cjelokupnu funkciju živčanog sustava.

Niske razine magnezija mogu dovesti do simptoma kao što su trnci, utrnulost i grčevi mišića.
​6. Magnezij pomaže u stvaranju proteina​

Magnezij igra ključnu ulogu u stvaranju proteina, što je neophodno za rast, popravak i održavanje tkiva u tijelu. Posebno je ključan za sintezu DNA i RNA.
7. Jača imunološki sustav​

Odgovarajuće razine magnezija povezane su s dobrim funkcioniranjem imunološkog sustava. Može pomoći tijelu u obrani od infekcija i bolesti.
8. Metabolizira glukozu


Magnezij utječe na oslobađanje inzulina i unos glukoze u stanicama. Ima ulogu u metabolizmu glukoze i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.

Niske razine magnezija povezane su s inzulinskom rezistencijom, što može povećati rizik od dijabetesa tipa 2.
​9. Popravlja raspoloženje​

Sve je više dokaza da magnezij može utjecati na mentalno zdravlje i regulaciju raspoloženja. Uključen je u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i može igrati ulogu u stanjima kao što su depresija i anksioznost.

Neka istraživanja pokazuju da dodatak magnezija može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.
10. Manjak magnezija utječe na tijelo na nekoliko načina​

Unatoč njegovoj važnosti, nedostatak magnezija nije neuobičajen, a mnogi ljudi ne konzumiraju odgovarajuće količine ovog minerala u svojoj prehrani.

Čimbenici kao što su loš izbor prehrane, određena medicinska stanja, lijekovi i prekomjerni unos alkohola mogu doprinijeti nedostatku magnezija. Simptomi nedostatka magnezija mogu varirati i mogu uključivati ​​grčeve u mišićima, slabost mišića, umor, mučninu, gubitak apetita, abnormalne srčane ritmove i obamrlost ili trnce.

Teški nedostatak magnezija može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući napadaje i abnormalne srčane ritmove. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here