Home Magazin Šta je ketamin, lijek za depresiju i droga, zbog kojeg je umro Matthew Perry?

Šta je ketamin, lijek za depresiju i droga, zbog kojeg je umro Matthew Perry?

0
Šta je ketamin, lijek za depresiju i droga, zbog kojeg je umro Matthew Perry?

Ketamin se već decenijama koristi u hirurgiji, u kombinaciji sa sedativima, za uvod i održavanje anestezije. Ustanovljeno je da se pacijenti koji su dobili ketamin u vidu anestezije prvi dan poslije operacije mnogo bolje osjećaju od pacijenata koji su primili drugi anestetik.

Ketamin se koristi u terapiji bola, za liječenje akutnih, ali i hroničnih bolova.

U prilagođenom obliku je prije desetak godina počela i upotreba ovog anestetika u liječenju depresije, zbog čega je dobio epitet čudotvornog oružja protiv ove psihičke bolesti.Istraživanja su, naime, pokazala da ketamin pozitivno djeluje na neuravnoteženost neurotransmitera glutamat i GABA.

Ketamin se, međutim, uveliko zloupotrebljava i kao kao “klupska droga”, ali i kao “droga za
silovanje”. U korist zavisnika ide laka dostupnost i jeftinoća, međutim posljedice korišćenja ketamina mogu biti veoma opasne.

Naime, neadekvatna upotreba ketamina može da izazove anksioznost, povraćanje, zamagljenost vida, napad panike a dugoročne nus-pojave mogu biti dezorijentisanost, povišena anksioznost, depresija, promjene raspoloženja, pa čak i gubitak pamćenja.

Podsjetimo, izvještaj obdukcije pokazao je da je glumac Meatthew Perry preminuo zbog akutnih učinaka ketamina i utapanja.

Naime, nivo ketamina u perifernoj krvi zvezde serije „Prijatelji“ iznosila je 3.540 ng/ml, a u centralnoj 3.271 ng/ml, dok je za pacijenta pod opštom anestezijom u bolnici nivo ketamina u krvi od 1.000 do 6.000 ng/ml.

Perry je primio infuziju ketamina kao lijek za depresiju čak sedmicu i po dana prije nego što je umro, ali medicinski istražitelj, Rafi Džabourijan, objasnio je da ketamin ostaje u tijelu do tri-četiri sata, te da ta terapija nije mogla direktno da dovede do njegove smrti,piše N1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here