Home Magazin Srčani zastoj vrlo često pogađa ljude dok su u kupatilu: Obratite pažnju na ove simptome

Srčani zastoj vrlo često pogađa ljude dok su u kupatilu: Obratite pažnju na ove simptome

0
Srčani zastoj vrlo često pogađa ljude dok su u kupatilu: Obratite pažnju na ove simptome

Srčani zastoj se može dogoditi bilo gdje, pa čak i u kupatilu, a razlog tome je što određene dnevne aktivnosti, poput pražnjenja crijeva ili kupanja, mogu imati značajnu ulogu u izazivanju ovog kardiovaskularnog problema.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da kuca. Kada se to dogodi, glavni organi više ne primaju oksigenisanu krv, što dovodi život u neposrednu opasnost. Srčani zastoj je u osnovi električni kvar u srcu koji uzrokuje nepravilan rad srca. Veća je vjerovatnoća da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde zbog stresa koje ove aktivnosti mogu da izazovu u tijelu. prenosi Avaz
Korištenje toaleta

Tokom pražnjenja crijeva većina ljudi se napreže, a to izaziva stres za srce. Kod osoba kod kojih je srčana funkcija već ugrožena, ova svakodnevna radnja može da dovede do iznenadnog zastoja srca. Odlazak u toalet također može da izazove i takozvanu vazovagalnu reakciju, jer prilikom nužde se stvara pritisak na vagusni nerv, koji ponekad može da uspori rad srca, piše Medical News Today.
Kupanje i tuširanje

Tuširanje u previše hladnoj (temperatura vode ispod 21 stepen) ili prevrućoj (temperatura vode iznad 44 stepena) vodi može brzo da utječe na rad srca. Budući da se tjelesna temperatura brzo mijenja pod tušem, to može da dovede do opterećenja u arterijama i kapilarima.
Simptomi na koje treba da obratite pažnju

Ako vam je iz bilo kojeg razloga potrebna medicinska pomoć dok ste u kupatilu, važno je da odmah potražite pomoć, iako vam je možda neprijatno zbog toga. Potrebno je da odmah pozovete pomoć ako osjetite neke od sljedećih simptoma:

– bol u grudima

– iznenadni nedostatak daha

– vrtoglavica

– povraćanje

– otežano disanje

– nesvjestica.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here