Home Magazin Šest savjeta koji će pomoći da vaše dijete jede zdravije

Šest savjeta koji će pomoći da vaše dijete jede zdravije

0
Šest savjeta koji će pomoći da vaše dijete jede zdravije

Svim roditeljima je poznato da su uzori njihove djece nerijetko poznate osobe, poput sportaša, muzičara ili glumaca. Kopiranje njihovih ponašanja, pokreta ili izgleda najčešće izaziva simpatije okruženja, koje poznate obrasce primjećuje kod mališana. No, ono što se ponekad zanemaruje, jeste utjecaj koji roditelji imaju na djecu, upravo kao njihovi uzori.

Postoje razne strategije kako se boriti s malim izbirljivcima koji roditeljima nekada zadaju velike muke. Tokom odrastanja, većina te „problematične“ djece usvoji raznoliku prehranu, međutim, za period bitaka za porodičnim stolom donosimo 6 savjeta koji će pomoći sa malim izbirljivcima.
Poštujte djetetov apetit – ili nedostatak apetita

Ako dijete nije gladno, ne silite ga na obrok ili međuobrok. Također, ne podmićujte ga i ne potičite da počisti tanjir. Ovakvo ponašanje može samo pojačati želju za borbom oko hrane, a dijete tako povezuje vrijeme obroka s anksioznošću i frustracijom. Poslužite male porcije kako ne bi obeshrabrili dijete sa silnom količinom hrane i omogućite mu da samo zatraži još hrane.
Držite se rutine

Obroke i međuobroke poslužujete približno u isto vrijeme svakoga dana. Uz obroke poslužite male količine voćnoga soka ili mlijeka, a između obroka ponudite običnu vodu.
Budite strpljivi s novim namirnicama

Mala djeca obično diraju ili mirišu nove namirnice ili uzimaju sićušne zalogaje i potom ih ispljunu. Većina djece zahtijeva ponavljano izlaganje novoj namirnici, a oni „problematični“ obično je prihvaćaju nakon 10 – 16 izlaganja. Ohrabrite dijete da proba novu namirnicu tako da pričate o boji, obliku, teksturi i aromi hrane, a ne tek sugestivnim ponavljanjem kako je odličnog okusa. Uvijek vrijedi pravilo da novu namirnicu treba poslužiti uz omiljeno djetetovo jelo.
Neka bude zabavno

Poslužite brokulu ili drugo povrće uz omiljeni umak ili preljev. Hranu režite u malene, neobične oblike. Hranu koju dijete voli jesti za doručak poslužite za večeru. Nastojte posluživati raznovrsnu i šarenu hranu.
Uključite dijete kao pomoćnika u kuhinji

Pri kupovini namirnice, zatražite od djeteta da vam pomogne odabrati voće, povrće i druge poželjne namirnice. Ne kupujte ništa što ne želite da vaše dijete jede. Kod kuće, ohrabrite dijete da vam pomogne oprati povrće, miješati smjese i postaviti stol.
Budite dobar primjer

Sva istraživanja suglasna su u tome da djeca roditelja koji imaju dobre prehrambene navike i sama razvijaju zdrav način prehrane. prenose Nezavisne

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here