Home Magazin Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima – Evo kako ćete prepoznati jasne signale tijela

Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima – Evo kako ćete prepoznati jasne signale tijela

0
Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima – Evo kako ćete prepoznati jasne signale tijela

Postoje brojni simptomi koji ukazuju na dijabetes kao što su učestalo mokrenje, umor, neobične promene na koži i razne gljivične infekcije. Međutim, stručnjaci tvrde da postoje još neki simptomi koji ukazuju da bolujete od dijabetesa, a nalaze se u vašim ustima.

Dijabetes tip dva je sve češće oboljenje u svetu, a povezan je sa različitim faktorima kao što su prekomerna težina i nedostatak fizičke aktivnosti. Stoga, nije loše da proverite simptome koji ukazuju da li bolujete od dijabetesa, kako bi na vreme počeli sa lečenjem.

“Dijabetes je zdravstveno stanje u kom telo nije u mogućnosti da kontrolišete nivo šećera u krvi. Visoka količina šećera u krvi može rezultirati povećanjem šećera u vašoj plljuvački, što može oštetiti vaše zube i desni”, objasnila je stomatološkinja Amanda Šian.

Simptomi koje navodi ova stomatološkinja su: crvene natečene desni koje povremeno krvare, desni koje se povlače sa zuba, klimavi zubi, suva usta, loš zadah koji ostaje čak i nakon pranja.

Takođe, bolest desni poznata kao gingivitis, najčešći je problem oralnog zdravlja povezan sa dijabetesom. Šian navodi da se gingivitis razvija kada se plak i kamenac skupljaju na zubima blizu ruba desni, iritiraju i upale desni.

Ljudi koji žive sa ovom dijagnozom imaju tri puta veću verovatnoću da će imati problema sa desnima i zubima, piše Srbija Danas.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here