Home Magazin Primijetili ste da su vam ruke i noge stalno hladne? Možda je to razlog da se zabrinete

Primijetili ste da su vam ruke i noge stalno hladne? Možda je to razlog da se zabrinete

0
Primijetili ste da su vam ruke i noge stalno hladne? Možda je to razlog da se zabrinete

Naime, dr. Li tvrdi da niske temperature mogu negativno utjecati na pacijente s onkološkim bolestima, pa tako često imaju povećanu osjetljivost na hladnoću.

Hladna dizestezija

“Kod zdravih osoba, tjelesni mehanizmi kreću se između 36.5 i 37°C. Ti mehanizmi zavise od učinkovitosti mitohondrija, malih organela u svakoj stanici koje proizvode energiju. Međutim, u stanicama raka, mehanizam proizvodnje energije putem mitohondrija je poremećen”, ističe dr. Li.

Sve to može rezultirati vrlo neugodnim simptomom poznatim kao hladna dizestezija koji se manifestuje na rukama i stopalima.

Bez adekvatnih procesa za održavanje tijela na optimalnoj temperaturi, pacijenti koji boluju od raka mogu osjetiti hladnoću na prstima na rukama i stopalima, dok će drugi smatrati da je temperatura ugodna.
Posljedica i kemoterapije

Ovaj neugodan osjećaj također može biti i posljedica tretmana hemoterapije jer povećava osjetljivost na hladnoću, a posebno na rukama i stopalima.

“Hemoterapija može uzrokovati umor, dehidraciju i anemiju, što uzrokuje osjećaj hladnoće kod pacijenata, a posebno na rukama i stopalima”, kaže dr. Li, naglašavajući da ovaj simptom može ukazivati i na druge, manje ozbiljne zdravstvene probleme, a ne samo na rak.

Neki od simptoma koji bi vas mogli navesti da razmislite o pregledu su sljedeći;

Glavobolje
Problemi s vidom ili sluhom
Umor ili ekstremni umor
Gubitak ili povećanje težine od 5 kg ili više, bez poznatog razloga
Problemi sa ishranom
Kvržice na nekom području tijela

Ovo su samo neki od simptoma koji bi mogli indicirati na pojavu zloćudne bolesti, ali važno je konsultovati se s doktorom kako bi se isključile ozbiljnije zdravstvene komplikacije. prenosi Radiosarajevo

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here