Home Magazin Pet znakova na licu koji mogu ukazivati ​​na masnu jetru

Pet znakova na licu koji mogu ukazivati ​​na masnu jetru

0
Pet znakova na licu koji mogu ukazivati ​​na masnu jetru

Istraživanje predstavljeno ranije ove godine na sastanku Endocrine Society istaknulo je alarmantnu činjenicu da jedna od tri odrasle osobe živi s bolešću jetre, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa tipa 2.

Bolest masne jetre može biti uzrokovana pretilošću, visokim šećerom u krvi i visokim masnoćama u krvi. Ova bolest ozbiljno oštećuje jetru i može dovesti do ciroze, zdravstvenog stanja opasnog po život, piše Metropolitan.si.

Kako kažu liječnici, masna jetra u ranoj fazi obično ne uzrokuje zamjetnije probleme, no postoji pet simptoma koji se mogu vidjeti na licu.

Pet znakova na licu na koje treba obratiti pažnju:

Žuta koža i žute oči (žutica): Žutica je stanje u kojem koža i bjeloočnice postaju žute zbog povećane razine bilirubina u krvi. Bilirubin je proizvod razgradnje crvenih krvnih stanica koji se normalno izlučuje jetrom. Ako jetra ne može pravilno metabolizirati bilirubin ili postoji opstrukcija žučnih puteva, može doći do žutice.

Crvena koža: Crvena koža ili eritem može biti znak problema s jetrom jer jetra igra ulogu u regulaciji protoka krvi i pročišćavanju toksina iz krvi. Jetreni problemi mogu dovesti do proširenja krvnih žila na površini kože, što rezultira crvenilom.

Rosacea: Rosacea je kronična upalna bolest koja se često manifestira crvenilom lica, ponekad popraćenim promjenama na koži poput vidljivih kapilara i osipa. Iako ne postoji direktna veza između masne jetre i rozacee, neki istraživači sugeriraju da problemi s jetrom mogu pogoršati simptome rozacee.

Izgled kože: Koža nerijetko može biti blijeda, svjetlija ili blijedožuta, što može ukazivati na smanjeni protok krvi ili anemiju, koja može biti povezana s problemima jetre.

Vidljive kapilare na licu: Vidljive kapilare na licu, poznate i kao “spider veins” ili paukove vene, mogu biti posljedica proširenih kapilara na površini kože. Problemi s jetrom mogu utjecati na cirkulaciju i uzrokovati dilataciju kapilara.

Važno je napomenuti da ti simptomi nisu specifični samo za za masnu jetru i mogu se pojaviti iz različitih razloga. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, osobito ako su uporni ili se pogoršavaju, važno je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će provesti odgovarajuće pretrage i testove kako bi utvrdio uzrok simptoma i preporučio odgovarajući tretman ili terapiju, piše N1.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here